Депутати пропонують відправити миколаївські історичні трамвайні електроопори на металобрухт

Депутати пропонують відправити миколаївські історичні трамвайні електроопори на металобрухт

Трамвайні електроопори, які існують в Миколаєві ще з 1915 року, - з часу, коли міськими коліями побіг перший електричний трамвай, опинились під загрозою знищення. Відправити їх на металобрухт запропонували депутати на засіданні транспортної комісії. Про невтішний стан не тільки історичних опор, але й загалом трамвайного полотна та вуличних ліхтарів доповів Дмитро Лісовський - директор комунального підприємства Миколаївської міської ради „Миколаївелектротранс”.

Дмитро Лісовський

Дмитро Лісовський пропонує замінити металеві опори на нові, залізобетонні. Їх в цьому році підприємство „Миколаївелектротранс” придбало 50. А 9 з них вже встановили. Всю програму реконструкції трамвайної інфраструктури запланували зробити в два етапи. 1 - ремонт трамвайних шляхів. 2 - ремонт трамвайних електроопор та опор вуличного освітлення. Ця програма розрахована на 4-5 років. Загалом 500 металевих опор експерти визнали аварійними. На їх знесення Дмитро Лісовський просив 10 млн. грн. Це радянські електроопоори і найголовніші - дореволюційні, які представляють велику історичну цінність. Таких старовинних опор дуже багато по вулиці Потьомкінській. Що з ними робити, депутати транспортної комісії особливо не думали. І винесли просто блюзнірський вердикт - відправити на метал. А на виручені кошти закупити додатково залізобетонні конструкції.

Цим необачним кроком депутати ризикують знищити душу Потьомкінської і загалом унікальну історичну миколаївську родзинку. Адже далеко не в кожному місті такі старовинні електроопори збереглись. Розуміючи, що їх дійсно потрібно замінювати на нові, доречно було би демонтувати унікальні обʼєкти і передати їх в Миколаївський обласний краєзнавчий музей. Натомість редакції СВІДОК.info директор музею Володимир Михайлов повідомив, що взагалі ні сном ні духом про таку вандальну пропозицію депутатської комісії. Але музей залюбки прийме у свої фонди старовинні трамвайні електроопори. Якщо, звичайно, депутатам вистачить здорового глузду та мудрості не відправляти історію Миколаєва на металобрухт.