У Миколаєві презентували моновиставу про долю переселенців та частували глядачів борщем

У Миколаєві презентували моновиставу про долю переселенців та частували глядачів борщем

Театр живий, навіть в окупації. Саме це можна зараз сказати про театралів з яскравого південного міста Херсону, яке затьмарив тихий терор від окупантів. Проте частині творчої групи обласного академічного музично-драматичного театр ім. М.Куліша вдалося покинути окуповане місто, щоб донести українцям та світу правду про ворога.

Так склалося, що у прифронтовому Миколаєві, на «Сцені в укритті» академічного художнього драматичного театру відбулася постановка моновистави «Кицька на спогад про темінь».

Про це повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Сюжет вистави, за п’єсою Неди Нежданої, розказує нам про жінку переселенку з Донбасу, про долю її родині, знайомих, та навіть чотирьохлапих друзів. У неї було все, але з приходом «руського міру» вона втратила все, окрім маленьких кошенят.

Керівник миколаївського театру Артем Свистун підкреслив, що саме завдяки відкриттю «Сцени в укритті» життя театру продовжується. Зазначимо, в день прем’єри вистави Миколаїв, через атаку окупантів, залишився без світла, проте це не стало перепоною – завдяки генераторам та підтримці глядачів вистава відбулася.

«Днями ми приймали наших побратимів, гостей, які зараз знаходяться у вимушеній евакуації – це херсонський академічний музично-драматичний театр ім. М.Куліша. Ми підтримуємо цей колектив. Ми вдячні їм, що вони завітали до прифронтового Миколаєва – поближче до рідного Херсону. Ми сподіваємося, що дуже скоро Херсон звільнять і у них з’явиться можливість повернутися. Ця вистава «Кицька на спогад про темінь», в народі кажуть «Борщ», це історія про життя, яким 8 років українці живуть на Донбасі, та про реалії, в яких зараз опинились люди з Херсонської, Луганської та частини Харківської областей. Ця вистава дуже актуальна, зокрема для нашого миколаївського глядача», - підкреслив він.

За словами режисера-постановника вистави, заслуженого діяча мистецтв України Сергія Павлюка, «родзинкою» виставки стала саме українська національна страва: під час вистави головна героїня готує борщ, яким потім пригощають всіх гостей.

«Вісім місяців ми не мали можливості працювати – крайня прем’єра відбулася у нас 23 лютого, де актриса Ольга Бойцова також, як і у «Борщі», грала одну з головних ролей. Тож цілих вісім місяців херсонський театр не мав можливості працювати, проте саме зараз ми відкрили театральний сезон у м.Києві у театрі Лесі Українки моновиставою «Борщ». Тож, херсонський театр починає працювати не на рідній землі. Проте ми віримо: ще трошечки і ми повернемося до рідного Херсону», - каже пан Сергій.

Він розказав, що кожен лишав Херсон як міг, проте частина колег не лишила рідне місто. Під час вистави глядачі змогли задонатити кошти для допомоги незламним херсонцям, адже містянам дуже потрібні ліки та інша допомога.

«Нашим колегам потрібна допомога і саме про це ми говоримо через цю виставу», - зазначив він.

Крім Миколаєва вистава побуває ще у 5 містах України: Кропивницькому, Одесі, Хмельницькому, Тернополі, Івано-Франківську.