Без електрики та газопостачання: як живуть в деокупованому селі Киселівка

Без електрики та газопостачання: як живуть в деокупованому селі Киселівка

На Миколаївщині деокуповане село Киселівка, яке постраждало внаслідок російських обстрілів, станом на 21 листопада залишається без електро- і газопостачання, майже відсутній мобільний зв'язок. У населеному пункті проживає 20 людей.

Про це кореспондентам Суспільного розповів голова Первомайської селищної військової адміністрації Максим Коровай.

У березні протягом двох тижнів Киселівка була окупована російськими військами. Після звільнення до листопада перебувала поблизу лінії фронту. Про відбудову села можна говорити вже після війни, каже староста села Іван Волько. У центрі громади — селищі Первомайське — "Миколаївобленерго" вже проводило дослідження стану електричної мережі.

"Зв'язувалися з Іваном Кухтою, він начальник Снігурівської військової райдержадміністрації, він пообіцяв, тільки в Снігурівці більш-менш відродиться світло, то далі підуть по лінії електропередач: Любомирівка, Вавилове, і дійдуть до Киселівки", — сказав староста села Іван Волько.

У планах місцевої влади — доставити жителям громади буржуйки, дрова, а також гідроізоляційну плівку. Іван Волько каже, що для цього потрібен транспорт.

"Били у всі дзвони: і єПідтримка, і Дія, і селищна рада збирала заявки, і я створив Telegram-канал "Відновлення пошкодженого, — говорить Максим Коровай. - Треба, щоб кожен власник квартири, або ж будинку, або ж домогосподарства писав власноруч заяву в такій ситуації на моє ім'я. Ми будемо формувати список по громаді згідно з поданими заявами. Я, як начальник, буду клопотати перед ДСНС і військовими, щоб вони здійснювали заходи з розмінування усіх об'єктів".

Ірина живе в Киселівці вже 57 років. Жінка каже, що попри масштабні руйнування, не збирається виїжджати з села.

"Продукти мінімум раз на тиждень привозить староста, іноді приїжджають волонтери. Вимушена жити разом з чоловіком та сином у підвалі сусідів, адже будинок пошкоджений обстрілами. Постелили, буржуйку поставили. Трохи дров, і вже тепленько в нас. Радіо, через powerbank працює", — розповіла жителька Киселівки Ірина Чухлеб.