На Миколаївщині для військових створюють високопрохідні багі

На Миколаївщині для військових створюють високопрохідні багі

В автослюсарній майстерні на Миколаївщині для підрозділів Сил оборони України створюють високопрохідні легкі автомобілі типу Багі. На фронт вже передали понад десять машин. В черзі на виготовлення ще тридцять таких автівок.

Про це кореспондентам Суспільного розповів ініціатор з виготовлення всюдиходів Ігор Казьмін.

За словами Ігоря Казьміна, військові самі визначають призначення машини. Готові автівки віддають без грошей.

"Зараз в нас 20-30 замовлень є наперед. Усе йде від військових і ми робимо конкретно під якісь задачі. Там, під протитанкові комплекси або під аеророзвідку, під евакуацію поранених", — розповів Ігор Казьмін.

Переобладнати автомобіль в машину типу багі коштує близько 100 тисяч гривень, говорить Ігор. У роботі використовують запчастини від інших машин, елементи броні військової техніки, яку захопили у російських військових.

Найбільший перероблений автомобіль майстри збирають на базі вантажного всюдихода ГАЗ-66, з кабіною та двигуном від позашляховика Ford. Призначення — їздити полями й вивозити трофеї.

"Дуже велика небезпека в цій роботі — це мінна небезпека. Тому вона буде броньована протимінним захистом. В боях вона участі не братиме, але підрив на міні цілком вірогідний. І головна задача — захистити екіпаж", — сказав Ігор Казьмін.

До автомайстерні з фронту пригнали на технічне обслуговування "коника". Колись це був легковик ВАЗ 2108. Його переобладнали кілька місяців тому. Воював на Херсонському напрямку.

"Технічне обслуговування — це заміна мастила, заміна ременя газорозподільчого механізму. Профілактика проводки, карбюратор. Налаштування карбюратора", — пояснив автослюсар Віктор.

Автівки для переобладнання привозять військові, розповів автослюсар Олександр, іноді волонтери, іноді небайдужі громадяни.

"Opel", приїхав з Черкас, його безкоштовно передав літній чоловік. Незабаром за автомобіль візьмуться механіки", — сказав Олександр.

В середньому переобладнання автомобіля донора в адаптовану для польових умов машину, триває від двох до трьох місяців. Залежить від модифікації та наявності грошей на необхідні конструктивні елементи, матеріали для їх обробки, говорять автослюсарі.