Катували двічі на день: житель Миколаївщини допомогав з евакуацією односельців і потрапив у полон до окупантів

Катували двічі на день: житель Миколаївщини допомогав з евакуацією односельців і потрапив у полон до окупантів

Житель деокупованого села Центральне, що у Баштанському районі, Володимир Шапка від початку повномасштабної війни допомагав місцевим жителям виїхати з окупованої території. За це чоловік потрапив у полон до росіян, де його катували. У полоні він пробув тиждень.

Про це Володимир Шапка розповів кореспондентам Суспільного.

В окупації село Центральне перебувало майже вісім місяців. Сили оборони звільнили населений пункт 10 листопада.

Поки Володимир був у полоні, російські військові приходили із обшуком до його будинку. Чоловік побачив безлад після повернення з полону. Станом на 25 листопада чоловік проживає в іншому місці.

"Я не знаю, що взагалі шукали. Думали, що у нас якісь записи є, я так думаю. Сина фотографії всі позабирали, зятя, де вони з автоматами, всі такі фотографії, медалі його забрали, документи всі його", — розповів чоловік.

Коли окупували Херсон, говорить Володимир, стало зрозуміло, що треба вивозити жінок та дітей.

"З усіх сіл, хто не приїжджав, ми нікому не відмовляли. О п’ятій ранку підйом, в обід приїхали додому, відпочили, поїли, поїхали. Було п’ять, сім може й вісім ходок", — розповів Володимир.

На російських блокпостах неодноразово зупиняли, ставили питання. Потім окупанти приїхали додому.

"Повезли туди, роздягнули на греблі, розірвали одяг, мене привезли туди в трусах. Пускали собак, коли катували, потім лили воду, годували нас горохом. Потім повезли, я не знаю куди, там також питали, підключили 220 вольтів. Я думав, хтось з людей прийде говорити зі мною. Струм просто на дроти увімкнули, підключили і все. Мене трусить, питають: "Скажи сина номер, як передавав дані?", типу нашим СБУ-шникам", — розповів чоловік.

У полоні Володимира з його кумом протримали тиждень. Катували, говорить, двічі на день. Потім відпустили. Додому, у Центральне, чоловіки діставались два дні.

"Ми вже знали, що були в Каховці, на перекачній станції, нас тримали в боксах, десь фарба зберігалась, десь машина, те, що я бачив. Там стояла решітка, склоблоки, там був канал і гуділи насоси. Як ми зрозуміли, ми були в Каховці, коли на Крим воду качали", — сказав Володимир.

Якби знав заздалегідь, що катуватимуть, все одно б допомагав місцевим та ЗСУ, говорить Володимир.

"Звичайно, у мене син АТОвець, зять АТОвець і сват АТОвець", — сказав чоловік.

Станом на 25 листопада чоловік чекає на зустріч із родиною, яку вивіз із села на початку повномасштабної війни.