У Миколаєві іноземні інструктори навчають азам тактичної медицини

У Миколаєві іноземні інструктори навчають азам тактичної медицини

У Миколаєві станом на 27 листопада тривають курси з домедичної допомоги для цивільного населення. На волонтерських засадах за міжнародним протоколом M.A.R.C.H. іноземні інструктори навчають містян азам надання невідкладної допомоги.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла менеджерка благодійного проєкту Олександра Блінцова.

У кімнаті сидять люди, які працюють в гуртовій торговельній компанії. На їх підприємство влітку окупанти здійснили кілька ракетних атак. Тоді обійшлося без травмованих та загиблих. Американський дипломований парамедик Метью розповідає аудиторії про основний засіб боротьби з масивною кровотечею — турнікет.

Спочатку показує приклад на своїй умовно травмованій руці. Далі на добровольці В’ячеславі. Колір кисті В'ячеслава на руці з турнікетом відрізняється від іншої — турнікет накладено правильно.

Також показують, як застосовувати підручні засоби для зупинки кровотечі. Тренувальні турнікети роздають аудиторії. Люди навчаються зупиняти кров спочатку собі, потім тим, хто поруч.

Протокол M.A.R.C.H. — це англійська абревіатура, де М (англ. Massive bleeding — масивна кровотеча) — це дії для зупинки кровотечі, що загрожує життю; А (англ. Airway Management — управління дихальними шляхами) — забезпечення прохідності дихальних шляхів; R (англ. Respiration — дихання) — закриття всіх відкритих ран грудної клітки; C (англ. Circulation — циркуляція) — повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку; H (англ. Hypothermia — гіпотермія) — запобігання переохолоджень.

Метью працює пожежником. Він розповідає, як йому поза межами професійної діяльності доводилось застосовувати алгоритм M.A.R.C.H.

"Навіть коли я не працював пожежником, були ситуації, коли я допомагав людям в автокатастрофі, або просто підбігали люди і кричали: "Допоможіть мені, моя дитина не дихає". І, знаючи цей алгоритм M.A.R.C.H., людина у будь-якій ситуації може виконати його. Це рятує життя", — сказав Метью.

Теоретично-практичне заняття триває близько п’яти годин.

"Безпосередньо було декілька прильотів на наше підприємство. Постраждали наші склади, якими я керую. Тобто люди тут — це працівники цих сладів, які в повній мірі відчували ці прильоти. Тому для нас більш ніж корисний цей практикум", —розповів працівник компанії Валерій Коваленко.

Курси безкоштовні, їх організовує благодійний фонд "Heroes Ukraine", коли набирається достатня кількість охочих. Зазвичай це від десяти до двадцяти людей, які працюють на одному підприємстві або займаються подібними родами діяльності.

"Ми провели вже майже 30 таких тренінгів. Охопили понад 400 людей. Тренінги проходили у Миколаєві та Миколаївській області. Ми не зупиняємось, ми продовжуємо", — розповіла менеджерка благодійного проєкту Олександра Блінцова.

Учасникам, які прослухали курс, роздають персональні аптечки.

"Це турнікети, протиопікові засоби, ножиці, кровоспинні засоби. На курсі ми навчаємо користуватися цими речами. І потім кожна людина може застосувати у разі необхідності зміст цієї аптеки. Я щиро сподіваюсь, це нікому не знадобиться", — сказала тренерка курсу з тактичної медицини Юлія Мачула.