У Польщі відкрили виставку предметів із Миколаєва, які вціліли після російських обстрілів

У Польщі відкрили виставку предметів із Миколаєва, які вціліли після російських обстрілів

Виставку "Каміння не може мовчати" в листопаді відкрили в польському місті Ольштин, у галереї "Амфілада". Предмети для експозиції збирали волонтери, військові та журналісти.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор Міського осередку культури в Ольштині Маріуш Сеневіч.

"Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну мільйони українців стали біженцями, щоб зберегти життя й розповідати світові про жахливу, несправедливу війну. Речі, які представлено в експозиції, також можна вважати "біженцями". Вони вціліли під час обстрілів і нині безсловесно демонструють світові незламність України", — сказав Маріуш Сеневіч.

Історію походження предметів, що представили на виставці, підтверджують фотографії та відеоматеріали. Серед експонатів — комп’ютерна деталь, що вціліла після обстрілу будівлі Миколаївської обласної ради 29 березня 2022 року. Ракетний удар зруйнував будівлю.

Також на виставці можна побачити пружину з автомобіля швидкої медичної допомоги, що вціліла після обстрілу лікарні в Миколаєві. Є на виставці експонати й з інших населених пунктів Миколаївської області. Наприклад, обпалений фрагмент обшивки стіни бібліотеки, що в селі Лимани Галицинівської громади. Предмети для виставки "Каміння не може мовчати" зібрали й передали або привезли до Ольштина волонтери, військові, журналісти.

"Від початку повномасштабної війни я часто їжджу в Україну, вожу допомогу. Якось мене попросила волонтерка Зоряна Цюник привезти з України деякі з цих предметів для виставки. Українські прикордонники питали у мене: для чого я це везу до Польщі, чи ці предмети безпечні", — розповів польський волонтер Степан Мельник.

На виставці також представлені предмети з Київської, Харківської, Чернігівської та інших областей.

"Наше покоління виховували як людей, які будуть жити в мирі. А війна — це те, про що можна прочитати лише в підручниках з історії. Завдяки цій виставці розуміємо, що війна дуже близько, що це велика трагедія для всіх. Я зараз відчуваю великий біль. Не можу зрозуміти, чому народ, який цю кривду заподіяв українцям, нічого подібного не відчуває", — сказала заступниця міського голови міста Ольшнин Ева Калішук.

В експозиції представили майже 30 предметів. Виставка триватиме до 31 січня 2023 року.