Миколаївський академічний художній драмтеатр відзначив своє 100-річчя

Миколаївський академічний художній драмтеатр відзначив своє 100-річчя

Сьогодні, 1 грудня, у тісному колі колективу та найближчих у Миколаєві відбулось святкування 100-річчя академічного художнього драматичного театру.

На «Сцені в укритті» звучали слова привітань, спогади про історію театру та плани на майбутнє, повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Зі словами подяки нашим воїнам, що дозволяють святкувати такі дати, а також своєму колективу виступив художній керівник театру Артем Свистун.

«Перш за все я хочу подякувати нашим хлопцям та дівчатам з ЗСУ, які дають нам змогу працювати, попри всі жахіття, попри потрапляння ворожої ракети, на «Сцені в укритті», в безпечному місці відзначити цю славетну дату. 100 років «Шахтарці Донбасу» — творчому колективу, який був започаткований в 1922 році, багато гастролював, приїздив до Миколаєва, тут залишився і з 1934 року він став постійним стаціонарним колективом у нашому театрі».

Свистун додав, що ця дата мала бути відзначена саме в колективі.

«Це просто підтримка нашого творчого складу колективу. Це люди, які залишались в найскрутніші моменти, під час бомбардувань, під час спроб захвату нашого міста. Тому ми просто вирішили подякувати нашому колективу, відзначити подяками і грамотами, щоб підтримати людей, які служать мистецтву. Ми вдячні людям, які за багато років виступали на сцені нашого театру, ми відтворюємо нашу історію з корифеями українського театру. Ми будемо поновлювати великі міжнародні проєкти. І ми обов'язково всі разом відсвяткуємо в 2023 році перемогу України над рашизмом, над ворогом».

Свистун побажав всім глядачам здоров'я, мирного неба, побільше зустрічей у театрі, в якому буде проведено новенький ремонт, але обов'язково на нашій вільній землі.

Колектив театру привітали міський голова Олександр Сєнкевич, голова обласної ради Ганна Замазєєва та заступник голови ОВА Юрій Гранатуров.

Ганна Володимирівна зазначила, що ніхто і подумати не міг, що цю визначну дату театр зустрічатиме за часів війни.

«З перших днів війни весь театр шив прапори. Це тоді, коли ви зіграли іншу роль, повністю перетворилися на справжніх волонтерів. Ми покладаємо на вас великі надії, бо потім саме вам відтворювати все, що ми переживаємо сьогодні. І саме ви зможете відтворити ті емоції, почутті: наші сльози, радість, кожен крок в цій перемозі. Все це відтворювати вам, показувати світові, що ми переживали. Перемога вже незабаром. Нам треба відчиняти двері, налаштовуватись на новий настрій. Тож перемога за нами! Миру в душі вам, в родині та нашій країні».

Гранатуров додав, що театр працював в різні часи і багато всього пережив.

«Він пережив все і пройшов до першого дня незалежності і вже четвертий десяток пішов, як він розвивається в незалежній країні».

Заступник голови ОВА згадав попереднього директора театру Миколу Кравченка, а також подякував нинішньому керівнику Артему Свистуну. Особливо він відзначив тих людей, які не виступають на сцені, але завдяки їм складається та історія, яку спостерігають глядачі.

«Культурний фронт дуже важливий — ви молодці. З маленьким вас ювілеєм в цьому дуже класному укритті, яке також є сценою і надає нам оптимізму».

Сєнкевич згадав, як минулого літа під час фестивалю всі зустрічалися в театрі, але мало цінували тоді ці події.

«Іноді мені здається, що ця війна нам дана Богом, щоб ми трохи спустилися на землю, бо забагато піднялося, забагато сподівань в нас було, дуже багато думали про щастя, маючи його, але постійно бажаючи його досягнути».

Сєнкевич додав, що в історії театру має бути написано, що весь час війни він залишався в місті та працював, давав вистави. Але найважливіше, що театр — це не будівля, а люди, колектив. Він побажав їм і надалі нести світло глядачу.

Колектив театру нагородили почесними відзнаками. А для всіх присутніх виступили артисти, а також оркестр 406 окремої артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням