У Миколаєві оптимізують бібліотечну систему міста: створять «родинні» заклади

У Миколаєві оптимізують бібліотечну систему міста: створять «родинні» заклади

Міністерство культури та інформаційної політики України погодило звернення виконавчого комітету Миколаївської міської ради щодо оптимізації централізованих бібліотечних систем.

Про те, які зміни чекають на бібліотечну систему, кореспондентам Суспільного розповіла директорка Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького Інга Хоржевська.

У міністерстві культури та інформаційної політики погодили:

- реорганізацію бібліотеки-філії №4 Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького (ЦМБ) в бібліотечний пункт бібліотеки-філії №15

- реорганізацію бібліотеки-філії №16 ЦМБ імені Марка Кропивницького в бібліотечний пункт бібліотеки-філії №11

- ліквідацію бібліотеки-філії №7 та бібліотеки-філії №17 ЦМБ імені Марка Кропивницького

- ліквідацію бібліотеки-філії №3, бібліотеки-філії №8, бібліотеки-філії №9, бібліотеки-філії № 11 Центральної бібліотеки для дітей імені Шури Кобера та Віті Хоменка.

За словами Інги Хоржевської, оптимізація бібліотечних закладів пов’язана з необхідністю осучаснювати бібліотеки.

"Треба перетворювати їх на абсолютно нові заклади культури, які мають надавати різні послуги, але книга залишається центральною послугою. Ці послуги, які бібліотеки надавали безкоштовно, вони й наддаватимуть надалі", — говорить Інга Хоржевська.

Також оптимізація необхідна задля більш раціонального використання коштів.

"Є бібліотеки, які, на жаль, дуже серйозно постраждали від російської агресії. Наприклад, в одній з бібліотек було пряме влучання ракети й це дуже стара будівля, яка навряд підлягає ремонту. Є бібліотека, в якій згорів повністю книжковий фонд", — каже керівниця міської бібліотеки імені Марка Кропивницького.

За словами директорки, бібліотеки планують перетворити в сімейні заклади, які морально підтримуватимуть родини.

"Бібліотека завтрашнього дня має бути не для дорослих чи дітей, це має бути сімейна бібліотека, яка пропагує родинне читання та просуває цю ідею. Допомагає дорослим привчити дітей до книги, й навпаки, коли доросла людина приходить, щоб вона не сиділа в телефоні, а робила свій вибір, гортала свої книжки", — розповіла Інга Хоржевська. - Багато бібліотек та міст України йдуть шляхом об’єднання бібліотечної системи. Наприклад, у Львові об’єднується дитяча й доросла система та долучаються ще й прилеглі громади. Також йдеться про те, що кожна бібліотека має своє обличчя, своє спрямування".

Директорка Центральної міської бібліотеки для дітей імені Шури Кобера і Віті Хоменка Таїсія Белібова вважає, що об'єднання дитячих та дорослих бібліотек є недоречним, заклади мають існувати відокремлено. За її словами, таку ж думку поділяють відвідувачі бібліотеки.

"Треба зважати, що нинішні діти – це діти війни. Дитячі бібліотеки – це і інклюзивні майданчики, і майданчики для дітей-переселенців. І підхід до роботи, до спілкування, до читачів дорослих та дітей різний. Я знаю, що батькам ця ініціатива не подобається. Вони вважають, що ці заклади повинні бути самостійними. До мене звертались батьки і наразі на стадії підготовки петиція на сайт Президента України з вимогою зберегти окремо дорослі та дитячі бібліотеки", — розповідає бібліотекарка.

Таїсія Белібова вважає, що депутати під час прийняття рішення мають керуватися думкою безпосередньо користувачів бібліотек.

"Здійснювати таку оптимізацію — не на часі. Оскільки зараз діє в країні воєнний стан, громадські обговорення не можна організовувати, але треба поцікавитися думкою не тільки депутатів, чиновників, а й містян: чи потрібно їм і що вони хочуть", — говорить директорка дитячої бібліотеки.

Станом на 24 січня 2023 року Центральна міська бібліотека імені Марка Кропивницького налічує 21 філію та три бібліотечні пункти.

"Після реорганізації буде певне злиття з системою дитячих бібліотек Миколаєва. Має утворитися понад 20, можливо 23 філії оновленої мережі. Оптимізація не повинна вплинути на робочі кадри", — говорить Інга Хоржевська.

Бібліотеки міста планують осучаснити та перетворити на "родинні" заклади.