У Миколаєві для дітей показали виставу «Пан Коцький»

У Миколаєві для дітей показали виставу «Пан Коцький»

Миколаївський академічний обласний театр ляльок відновив свою роботу. 11 березня відбулась перша вистава театру від початку повномасштабного вторгнення. Враховуючи безпекову ситуацію, для відвідувачів обрали приміщення Центральної міської бібліотеки для дітей. Показали виставу "Пан Коцький".

Керівниця літературно-драматургічної частини Миколаївського академічного обласного театру ляльок Олена Антонова розповіла кореспондентам Суспільного про театр.

"Пан Коцький" — перша вистава театру ляльок з 24 лютого 2022 року.

"Від початку повномасштабного вторгнення, заклад не працював на комерційній основі. З квітня 2022 року артисти гастролювали. Майже весь рік ми працювали для дітей з родин внутрішньо переміщених осіб. Якщо працювали, то на виїзді. На рідній сцені, на стаціонарі, театр не приймає глядача через те, що не маємо укриття", — розповіла Олена Антонова.

Виставу обирали колективом.

"По-перше, це дуже музична, яскрава вистава, де багато ляльок, багато акторів, вона сто відсотків підійме настрій і дітлахи, які скучили за казкою, вони отримають заряд бадьорості, радості", — сказала Олена Антонова.

Акторка театру Сніжана у виставі "Пан Коцький" виконує роль зайчика. Жінка розповіла, що працювали весь час і в онлайн-форматі і гастролювали, але за миколаївським глядачем скучили.

"Зараз вже той негатив спадає, напевно, по всім людям це видно. Все одно з кожним разом ми бачимо все більше і більше діточок в залі і знову ж таки, нас налаштовує на позитив і на віддачу діткам. Як би там не було, війна не війна, але наша робота заряджати позитивом людей", — розповіла акторка.

Юлія привела на виставу свою дитину.

"Ми дуже раді, що змогли повернутися до нормального культурного розвитку нашого міста. І ось один такий із факторів — ляльковий театр, це дуже класно, це дуже супер. Дитина була в захваті. Бачила, що сиділа, аплодувала, дивувалася, що такі казкові герої змогли прийти в наше мужнє місто", — поділилася враженнями від вистави Юлія.

Презентували виставу в читальній залі Центральної міської бібліотеки для дітей. За словами головної бібліотекарки Ірини Ярошевської, з театром ляльок заклад співпрацює понад 20 років. До того ж у закладі є сховище.

"Це така співпраця дуже корисна і необхідна. Під час війни бібліотекарі, митці і театри підтримували культурний фронт і з’єднувалися. Коли нам запропонували таку ідею на базі нашої бібліотеки проводити спектаклі, ми підтримали", — сказала Ірина Ярошевська.

 залі розмістили 50 глядацьких місць. Тривало дійство 40 хвилин. Вистави у бібліотеці планують показувати щосуботи.