Війна на Миколаївщині: пошкоджено майже сто медичних закладів

Війна на Миколаївщині: пошкоджено майже сто медичних закладів

Через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну, станом на 10 березня на території Миколаївської області було зруйновано або пошкоджено 98 медичних закладів. У деяких громадах відбуваються ремонти та частково відновлено прийом пацієнтів.

Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації (ОВА) Юрій Гранатуров.

До адміністрації надходить інформація про зруйновані об'єкти, каже Юрій Гранатуров, також громади отримують будівельні матеріали для ремонту закладів.

"Інформація експертується, інвентаризується, розкладається по пріоритетах, потім робляться відповідні проєктні висновки і надається до Уряду для того, щоб згідно з пріоритетами по першочерговості відновлювати ці обʼєкти", — пояснив заступник очільника області. У будівлю сімейної амбулаторії в селі Широке Баштанського району російські снаряди влучали кілька разів. Найбільші руйнування відбулись у вересні 2022 року.

Акушерка амбулаторії Таміла Польова розповіла, що з сім'єю була вимушена виїхати з селища через постійні обстріли. Повернулась після звільнення Снігурівки та одразу стала до роботи.

"Нам уже відновили частково нашу амбулаторію, але це зовнішня картинка, всередині ще нічого не робили, поки обіцяють. Ми працюємо по селу. Ходимо, надаємо людям допомогу вдома", — сказала Таміла Польова. До повномасштабного вторгнення в амбулаторію приходили понад 20 людей на день, станом на березень 2023 року — від п'яти до восьми. У Широківській громаді до повномасштабного вторгнення функціонували дві сімейні амбулаторії та два фельдшерсько-акушерські пункти (ФАП). "На сьогодні ФАПи працюють, амбулаторія працює одна — в селищі Широке. Що з іншими? Немає медичних працівників, поки не повернулись, в селі Новопетрівка, на жаль, поки що медичні працівники не повернулись", — розповів Широківський сільський голова Сергій Пересунько.

За словами начальника селищної військової адміністрації (СВА) Максима Коровая, у Первомайській громаді Миколаївського району працювали вісім медичних закладів. П'ять з них зруйнували або пошкодили обстрілами російські війська. Частина з них відновленню не підлягає.

"Спілкувався із Павлом Цупою, директором КП "Медичний центр надання медико-санітарної допомоги", він викликає сімейних лікарів і медсестер, які здійснюватимуть тричі на тиждень прийоми у Первомайському, в Білозірці і в Новомиколаївці. Графік ми затвердимо і будемо повідомляти людям, в які дні лікарі будуть приїжджати", — розповів Максим Коровай.

В планах обласної влади, каже Юрій Гранатуров, відновлення будівель і роботи медичних закладів у всіх населених пунктах області, куди повертаються жителі.