«Хоч і складно, але все можливо»: як працює миколаївська музична школа №6

«Хоч і складно, але все можливо»: як працює миколаївська музична школа №6

Миколаївська дитяча музична школа №6 відновила навчання в дистанційному форматі з першого вересня 2022 року. У мистецькому закладі функціонує п'ять відділів — струно-смичкових та духових інструментів, фортепіано, відділ сольного співу, народних інструментів та музично-теоретичних дисциплін. Також загалом десять спеціалізацій.

Про перемоги та здобутки своїх учнів кореспондентам Суспільного розповіла директорка музичної школи №6 Тетяна Суліменко.

Станом на березень 2023 року в школі навчається 140 учнів. До початку повномасштабного вторгнення було 185 дітей. Працює 20 викладачів, до 24 лютого 2022 року заклад налічував 26 педагогів.

"Наздогнали за програмою все те, що не встигли викласти у 2022 році. Бо потрібно рухатись вперед, війна закінчиться, а виховання і навчання дітей має відбуватися постійно. Хоч і складно, але все можливо",— розповіла Тетяна Суліменко.

Зі слів Тетяни Суліменко, в музичному закладі тривають індивідуальні зайняття з учнями — на інструменті, спів, а також групові заняття.

"Протягом 2022 року дуже багато дітей виїхали й наразі перебуваються в Польщі, Італії, Греції, Німеччині. І викладачі є за кордоном — в Німеччині, Канаді. Втім, навчання відбувається дистанційно, діти й вчителі виходять на зв’язок, працюють", — говорить директорка.

На Двотуровому українсько-хорватському міжнародному багатожанровому фестивалі-конкурсі мистецтв "Stars of Croatia" вихованці та викладачка Дитячої музичної школи № 6 здобули перемоги — Гран-прі та дипломи першої премії. За умовами дистанційного конкурсу необхідно було надати відеозапис музичних композицій. Захід відбувся 25 лютого 2023 року.

У номінації "Інструментальний жанр. Баян" дипломом лауреата Гран-прі нагороджена старша викладачка музичної школи Лариса Михальцова із композицією Михайла Товпека регтайм-імпровізація "Їхав козак за Дунай".

Дипломи Лауреата І премії здобули чотири учні Лариси Михальцової. Діти виступали у віковій категорії 7-9 років:

  • Софія Нікуліна із композицією — німецька народна пісня "Augustin"
  • Андрій Дзюба із композицією Семена Климовського "Їхав козак за Дунай"
  • Кіра Савченко, композиція — українська народна пісня "Ніч яка місячна"
  • Роман Моторний зі стрілецькою піснею "Ой у лузі червона калина"

Гран-прі українсько-хорватського міжнародного конкурсу мистецтв "Stars of Croatia" також здобула учениця музичної школи Дарина Седух, викладачка — Олена Іщенко. На конкурсі у номінації "Інструментальний жанр. Фортепіано" презентувала композицію "Життя".

Старша викладачка Дитячої музичної школи № 6, володарка Гран-прі конкурсу мистецтв "Stars of Croatia Лариса Михальцова розповіла Суспільному, що намагається брати участь у міжнародних і всеукраїнських конкурсах, бо завжди є діти, які можуть показати й роботу педагога та свої здібності.

"Серед діток — три першокласники музичної школи, їм по 9 років, і одна з них моя онучка, яка зараз в Іспанії перебуває. Двоє діток — це мої калинівські сусіди. Саме на них я відпочивала душею, мала змогу з ними спілкуватися доволі часто, бо дітям це було в радість. Вони потребували в цьому захист від реалій війни. Ми живемо в Калинівці й до недавніх пір тут дуже відчувалися вибухи", — говорить Лариса Михальцова.

Щодо репертуару питання не виникало – український, говорить викладачка.

"Звучали "Ніч яка місячна", "Їхав козак за Дунай", "Ой у лузі червона калина". Композицію "Ой у лузі червона калина", яку представив Роман Моторний, я скомпонувала з мелодією "Верховина", гарно вийшло. "Їхав козак за Дунай" в Хорватії прозвучав у двох обробках. Одну грав на акордеоні другокласник Андрій Дзюба, другу виконала я — у джазовій обробці", — каже Лариса Михальцова.

Лариса Михальцова має 40-річний педагогічний досвід, але, за її словами, чекала саме на результати цього конкурсу з нетерпінням, як ніколи раніше.