Село, яке вистояло: як живе легендарна Чорнобаївка

Село, яке вистояло: як живе легендарна Чорнобаївка

Чорнобаївка – село під Херсоном, про яке, напевно, чув кожен українець. Аеропорт біля населеного пункту став фінішною точкою для багатьох окупантів, проте місцеві жителі відчули на собі жахи окупації від ворожої орди.

Героїчними зусиллями Сил оборони Чорнобаївка та Херсон були звільнені в один день, проте хаотичні ворожі обстріли продовжуються й досі, повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

У коментарі нашому виданню секретар Чорнобаївської сільської ради Тетяна Лісна розказала, що громаду звільнили 11 листопада 2020 року.

З жахом згадують й події окупації громади. Від рук армії загарбників загинули декілька мирних жителів - їх просто розстріляли на вулиці. Що й казати про постійні обшуки й відчуття страху.

«Другого травня Чорнобаївська сільська рада була зайнята «орками» - вони навіть вивісили свій прапор і ми були вимушені звільнити приміщення. Робота велася дистанційно, - каже вона. – Так, наших селян допитували, тримали у підвалах. Деякі досі перебувають у полоні».

На жаль, частина населених пунктів у більшості зруйнована через близькість до лінії вогню. Також у більшості з сіл лише частково відновленні комунікації.

«На сьогодні в село повертаються люди. В територіальній громаді проживає 6169 осіб, у самій Чорнобаївці проживає 3501 людина. Наразі у громаді є потреба у гігієнічних наборах, продуктах, питній воді», - зазначила вона.

Зокрема, раніше в Чорнобаївці працювали близько 140 приватних підприємців. На сьогодні лише 9. У селі відновила роботу аптека. На щастя, не оминають увагою село волонтери – зокрема від Save The Children жителі отримали гігієнічні набори.

«Громада взагалі складається з 3 старостинських округів й 10 населених пунктів. Це: Посад-Покровське, Киселівка, Благодатне. 10 населених пунктів, це знову ж таки Посад-Покровське, Солдатське, Благодатне, Киселівка, Зелений Гай, Барвінок, Клапая, Станція «Копані», Чорнобаївка. Чотири населених пункту нині ще без світла, магазинів там немає, водопостачання відсутнє», - розказала Тетяна Лісна.

У громаді досі небезпечно, тож й територія визнана такою, що перебуває під ворожими обстрілами. Окупанти майже щодня ведуть хаотичній вогонь по Чорнобаївці й сусідньому Херсону.

Попри небезпеку влада намагається у стислі строки відновити пошкоджене житло наявними матеріалами. Про повноцінне відновлення будинків можна буде казати лише після припинення вогню.

Не дивлячись на страшні жахи, героїчні жителі Чорнобаївки впевнені – все буде Україна, а ворога ми обов’язково переможемо.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням