Вишиванка з таврійськими орнаментами: на Миколаївщині триває мистецький проєкт

Вишиванка з таврійськими орнаментами: на Миколаївщині триває мистецький проєкт

На Миколаївщині з 11 березня 2023 року розпочалася реалізація нового етапу проєкту "Миколаївська вишиванка з Таврійським розписом". У рамках проєкту створять автентичну вишиванку з таврійськими мотивами.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла ініціаторка проєкту, методистка громадської організації "Центр навчання і освіти дорослих "Південь" Руслана Сікаленко.

За словами ініціаторки проєкту, ідея створення автентичної вишиванки для Миколаївщини з чітким баченням втілення зародилася на початку осені 2022 року.

"В історичному контексті ця ідея належить заслуженій майстрині народної творчості України Любові Паранюк, яка багато років займається таврійським розписом, популяризує на Миколаївщині Таврійський розпис, це була її давнішня мрія", — говорить Руслана Сікаленко.

Мета проєкту — розширити коло знавців Таврійського розпису та спільно з тренерсько-викладацьким складом створити новий бренд – миколаївську вишиванку з таврійськими орнаментами, додає Руслана Сікаленко.

"Проєкт розпочався наприкінці осені з курсу, на якому ми вчилися шити льняні сорочки. Згодом вони будуть вишиті майстрами таврійським орнаментом. На першому етапі 12 учасників навчалися на цьому курсі. Частина з них вчитиметься далі безпосередньо вишиванню у наших майстрів. Команда набагато розширилась, ми об’єднали зусилля з культурно-мистецькою асоціацію "Арт-спокуса", тому будемо розширювати проєкт", — каже Руслана Сікаленко.

Учасники проєкту опонують цикл спеціальних навчань, під час яких викладачі познайомлять з канонами української вишивки, символікою та кольорами таврійського розпису, а також навчать вишивки хрестиком, художньою гладдю та рушниковим швам.

"Пріоритетним напрямком буде вишивка гладдю, оскільки вона по-особливому розкриває "таврійку" і передає її м’якість. До навчальної програми хотілось би залучити мотивованих людей, не тільки тих, які бажали б навчитись вишивати, а будуть готові з нами співпрацювати далі, вишивати людям на замовлення вишиванки, які готові працювати на бренд Миколаївщини",— говорить Руслана Сікаленко.

За словами ініціаторки проєкту, частина команди опановує нову швейну машинку, це можливість створювати більше продукції.

"Хочемо презентувати не лише вишиванки зручною вишивкою, а щоб була і технічна вишивка, хочемо розширити й додати інших предметів, інших елементів одягу, наприклад, шити й вишивати гарні спідниці, щоб був цілий комплект", — розповідає фахівчиня.

Вишиванка – це найцінніше, що може бути, в ній закладено багато символіки, філософії, глибини, вона нам зараз дуже потрібна. Дуже раді, що проєкт набирає обертів.

Керівниця громадської організації "Культурно-мистецька асоціація "Арт-спокуса" Валентина Кривцова розповідає, навчальна програма "Миколаївська вишиванка за таврійськими мотивами" розроблена так, щоб показати, як "таврійка" може відобразитися саме у вишивці.

У проєкті беруть участь майстрині "Арт-спокуси", вишивальниці — мисткиня Наталя Мазур та заслужена майстриня народної творчості України Валентина Димова.

"Думаю, як тільки ми закінчимо цей проєкт, потрібно буде розпочинати другу частину, адже багато охочих навчитися таврійській вишивці. Будуть лекції про те, що таке вишивка, традиції та сучасну вишивку, різновиди вишиванок, про роль вишивки в житті предків і сучасників, про образ українок, про аксесуари", — говорить Валентина Кривцова.

За словами Валентини Кривцової, до проєкту планують додати майстер-клас з виготовлення прикрас, аксесуарів, поясів, як довершеного образу вишиванки.

"Наша команда працює над розробкою ескізів вишивки в таврійському стилі, підбираємо тканину, щоб було зручно вишивати, підбираємо нитки за якістю і кольором. Адже орнамент "таврійки" — це морські мотиви, біло-блакитні кольори", — каже Валентина Кривцова.

Два місяці триватиме навчання вишивці, розробка ескізів малюнків та орнаментів. Після закінчення проєкту, зі слів Валентини Кривцової, організатори планують дефіле майстринь у власноруч створеному ансамблі – від головного вбрання до спідниці, від вишивок до намиста.

За результатами проєкту створять портфоліо кожного учасника, де будуть світлини творчого процесу. Також буде створений каталог схем таврійської вишивки.