На Миколаївщині лікарі-волонтери надали допомогу жителям деокупованого села Першотравневе

На Миколаївщині лікарі-волонтери надали допомогу жителям деокупованого села Першотравневе

13 березня в селі Першотравневе Снігурівської громади "Лікарі без кордонів" надали безоплатну первинну допомогу місцевим жителям. За день відбулось 44 прийоми – медичну допомогу отримали 36 людей, психологічну – 8. Приймали волонтери всіх охочих в порядку живої черги.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла помічниця координатора проєкту "Лікарі без кордонів" Анастасія Воробйова.

За словами помічниці координатора проєкту Анастасії Воробйової, організація "Лікарі без кордонів" започаткована у Франції в 70-х роках XX століття. В Україні функціонує з 1999 року.

"Безпосередньо в Миколаєві наш проєкт розпочав роботу в червні 2022 року. Допомогу переважно надавали лікарням. Це донації, також це була психологічна підтримка населення і відновлення пошкоджених медичних закладів. Тобто таке: вікна, двері. Базове відновлення", — розповіла Анастасія.

З листопада 2022-го започатковані мобільні клініки французького представництва на півдні України, які станом на 14 березня діють у 24 селах Херсонщини та Миколаївщини.

"З 11 листопада і донині ми здійснили приблизно 2000 медичних консультацій і орієнтовно 500 психологічних", — сказала помічниця координатора проєкту.

Ольга Кондратенко працює лікаркою-терапевтом три роки. До організації "Лікарі без кордонів" приєдналася кілька місяців тому. Каже, її головна мета – бути там, де це потрібно.

"У кожний населений пункт ми намагаємося приїжджати раз на місяць хоча б. Ми видаємо населенню безплатно ліки, аби якраз вистачило на цей час", — говорить Ольга.

Одна із пацієнток Ольги в Першотравневому – Наталія, яка дізналася про приїзд волонтерів-лікарів від старости села.

"Тут у кожного свої болячки, свої причини. Наприклад, я хочу рівень цукру виміряти, бо в мене іноді так підіймається тиск. Ну ось такі проблеми", — розповіла пацієнтка.

А її односелиця Ольга прийшла, аби отримати психологічну підтримку.

"Я дуже хвилююсь за онука, бо він в мене в полоні. І кожен день я плачу. Їх потрапило шестеро. Ніби двох звільнили. Ну і він дав якесь... Загалом обмінявся. Його мали звільнити, але він обмінявся з хворим. І сам залишився далі", — говорить Ольга.

Психологиня Тетяна каже, найчастіше до неї звертаються люди похилого віку, переселенці та родичі військових.

"Сеанс триває від 20 до 40 хвилин. В день приходять, ну найменше – було четверо пацієнтів. Найбільше – дванадцять. Інколи приходять дорослі з діточками. Ми працюємо. Ми малюємо, якщо важко дітям говорити. Малюємо їхні страхи, малюємо їхні мрії", — каже психологиня.

Станом на березень 2023 року проєкти організації "Лікарі без кордонів" функціонують в 15-х областях України.