Відбудова Миколаєва: міжнародні експерти представили п'ять пілотних проєктів для міста

Відбудова Миколаєва: міжнародні експерти представили п'ять пілотних проєктів для міста

Міжнародна команда експертів одночасно з генпланом Миколаєва розробляє п’ять пілотних проєктів, які будуть реалізовані в місті. Обрано теми, кожна з яких відповідає основним принципам проєктування. Фахівці визначають низку конкретних ключових проєктів у Миколаєві. Архітектори, інженери та міжнародні консультанти їх розроблятимуть, а потім вивчатимуть масштабуватимуть досвід на решту території міста.
 
Заступник директора департаменту архітектури та містобудування міськради Євген Поляков розповів про деталі роботи.
 
Пілотний проєкт «Житловий мікрорайон»
 
З початком реконструкції Миколаєва однією з найважливіших довготривалих перешкод, яку необхідно подолати, буде забезпечення доступного та постійного житла як для нинішнього населення, так і для наступних поколінь.
 
Цей пілотний проєкт вивчає питання реконструкції житлового масиву в межах міста та включає реконструкцію та модернізацію наявних житлових будинків, а також введення нових житлових елементів у схему забудови.
 
Буде проаналізовано міську структуру, щоб зрозуміти, наскільки вона може бути регенерована шляхом використання сталих стратегій:
  • покращена ізоляція для підвищення енергоефективності;
  • модернізовані модульні надбудови для збільшення поверхонь;
  • оновлена вертикальна циркуляція та активна генерація відновлення енергії на рівні кварталів.
Реконструкція житла відбуватиметься із застосуванням циклічного підходу з використанням місцевої промисловості та переробки сміття. Житлові квартали будуть розглядатись як частина цього проєкту. Три будівельні блоки будуть обрані для тематичних досліджень.
 
Інструменти/основні напрямки для досягнення потреб і цілей міста у цілісний спосіб: доступне житло, управління, зелена мережа, залучення громадськості та стала мобільність.
 
Пілотний проєкт «Культурна спадщина»
 
Зосереджений на реконструкції центру Миколаєва, пілотний проєкт має на меті повернути місту територію, яка є особливо значущою з історичної та культурної точки зору, та/або створити пам’ятку, яка може стати символом надії та відродження для міста.
 
Оскільки проєкт має культурне значення для народу України, саме громада вирішуватиме, чи буде цей проєкт знаковою будівлею, твором публічного мистецтва або регенерацією міського простору.
 
Інструменти/основні напрямки для вирішення проблем під час реалізації пілоту: управління, зелена мережа, залучення громадськості.
 
Пілотний проєкт «Промисловість та набережна»
 
Розташований у стратегічній зоні на півдні між Херсоном та Одесою, з прямим виходом до Чорного моря, Миколаїв є центром національної та міжнародної промисловості та торгівлі.
 
Для зміцнення цієї позиції та підтримки економічного відновлення в рамках середньострокової політики зростання, пілотний проєкт досліджувати регенерацію двох промислових об'єктів у прибережній зоні.
 
Два обрані промислові об’єкти в межах набережної будуть реконструйовані з метою розміщення кількох функцій та видів використання, а також створення нових громадських просторів, об'єктів інфраструктури, парків та інших об'єктів змішаного використання.
 
Така трансформація не лише стимулюватиме економічний розвиток, але й забезпечить вільний доступ населення міста до набережної.
 
Інструменти/основні напрямки для вирішення проблем під час реалізації пілоту: промисловість та інновації, стала мобільність, зелена мережа, залучення громадськості.
 
Пілотний проєкт «Інноваційний район»
 
Пілот досліджуватиме створення нового багатофункціонального району, орієнтованого на науку та інновації. Цей перспективний проєкт об'єднає інноваційний потенціал наукових парків із сучасними підходами до створення мікрорайону. Будуть створенні нові житлові схеми, а також гнучкі багатоквартирні будівлі, які сприятимуть економічному розвитку міста завдяки інноваційним дослідницьким компаніями. Присутність та зв’язок з університетами, а також проєктування відповідних громадських просторів і будівель, що сприятимуть реалізації підходу, орієнтованого на людину.
 
Стратегічне розташування ділянки гарантуватиме сталу доступність для великої кількості працівників та мешканців міста, а також нові громадські простори.
 
Інструменти/основні напрямки для вирішення проблем під час реалізації пілоту: управління, зелена мережа, залучення громадськості та стала мобільність.
 
Пілотний проєкт «Зелені та громадські простори»
 
Відзначаючи та покращуючи зелені та якісні громадські простори по всьому місту, пілот досліджуватиме перепланування трьох прибережних територій.
 
Кожна обрана ділянка буде перепланована із створення нових громадських парків, які допоможуть підтримати мережу зелених зон по обидва боки ріки, забезпечивши місцевим жителям та гостям міста кращий доступ до річок Південний Буг та Інгул, а також до низки нових громадських зон. Ці зелені громадські простори запропонують різноманітні переваги для здоров’я, як фізичного, так і психічного, і заохочуватимуть людей бути більш активними. Також забезпечать нові місця для відпочинку в найкращих місцях поблизу набережної. У той час, завдяки редизайну цих реверсних локацій, місто отримає стратегію перетворення набережної на зелену зону, яка сприятиме пішохідній доступності та активній мобільності.
 
Інструменти/основні напрямки для вирішення проблем під час реалізації пілоту: стала мобільність, зелена мережа, залучення громадськості.
 
Більш детально у публікації:
 
Запрошуємо громаду пройти опитування: