Миколаївські фермери власноруч розміновують та засіюють поля

Миколаївські фермери власноруч розміновують та засіюють поля

На Миколаївщині відбуваються весняно-польові роботи: фермери власноруч розміновують поля, обробляють землю, засівають ярими культурами та готуються до посіву овочів та соняшника. Станом на 17 березня в області близько 270 тисяч гектарів землі, які потребують розмінування.

Про це кореспондентам Суспільного розповіли фермери Шевченківської громади.

Аграрії працюють на тих полях, які вже встигли підготувати до посівної, розповідає голова комісії з питань агрополітики Миколаївської облради Надія Іванова. На інших прибирають ті культури, які через російську агресію та окупацію Баштанського району так і залишилися у землі.

"Якщо в господарстві є певна кількість гектарів, то якщо вони менше посіяли озимини, то решта на 99 відсотків — це будуть ярі культури, які — це вже інша розмова. Дехто розміновується як вміє, зараз це велика проблема, але навіть ті, хто не розміновується, вони планують, вони думають, як, чи встигнуть з ранньою групою ярою чи то буде пізня група яра, але вони все одно планують сіятися", — говорить Надія Іванова.

Власними зусиллями розміновував поля фермер з Новогригорівки Віталій Сидор. Чоловік дістав снаряди, міни та нерозірвані боєприпаси, обробив землю та вже засіяв 100 га ярого ячменю.

"Дуже тяжко зараз на полях, тому що дуже багато снарядів, уламків, залишків і цілі снаряди є. Це людські паї. Якщо ми будемо їх обробляти, то швидке буде отримувати і держава гроші, і відповідно пайщики. Техніку відновили, щось не підлягає ремонту. Зараз дуже тяжко, і посівний матеріал дуже дорогий, тому що все доводиться закуповувати з нуля. Селітра дуже дорога, дизпаливо дороге", — розповів фермер.

Фермер з села Шевченкове Володимир Камашев також засіяв поля ярим ячменем. Але основну площу своїх земель планує засіяти соняшником.

"В цьому році великі труднощі з тим, що ми пізно почали обробляти поля, тобто поки звільнили Херсон — це вже був лютий місяць і пізніше зайшли. Погано підготували поля і, по-друге, не було вологи. Опадів практично не було — це викликає труднощі. Трішки посіяли ярого ячменю, основна буде площа посівів під соняшник і також намагаємось посіяти овочі — весь борщовий набір", — каже Володимир Камашев.

Вже у 2023 році аграрії Миколаївщини зможуть засіяти понад 80 відсотків сільськогосподарських земель області. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Станом на 17 березня в області близько 270 тисяч гектарів землі, які потребують розмінування.