Пам'яті поета: на Миколаївщині популяризують творчість Дмитра Кременя

Пам'яті поета: на Миколаївщині популяризують творчість Дмитра Кременя

Відповідно до Постанови Верховної Ради, у 2023 році на державному рівні відзначатимуть 70-річчя поета Дмитра Кременя. Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (МОІПП) долучився до заходів з вшанування пам'яті письменника.

Про це Суспільне розповіла завідувачка кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІПП Галина Гич.

За словами Галини Гич, Дмитро Кремінь працював у МОІПП.

"Про це свідчить останній запис в його трудовій книжці. У 2019 році, коли поета не стало, ми подумали, що це ім’я має бути відзначено і увіковічено. У 2023 році триває третій заключний етап реалізації проєкту нашої кафедри – «Дмитро Кремінь у пам’яті миколаївців»", — розповіла завідувачка кафедри.

Творчість Дмитра Кременя необхідно популяризувати, каже Галина Гич, тому що це пророча поезія.

"Поет передбачає події. Дмитро Кремінь передбачав події. І молодь має вивчати і знати його творчість. До цього дуже активно долучаються і заклади культури, і навчальні заклади. Миколаївщина знає ім’я Почесного громадянина, переможця конкурсу "Людина року", — сказала Галина Гич.

Протягом 2023 року заходи з вшанування пам'яті поета відбуватимуться спільно з Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти.

"Закарпаття — це місце народження Дмитра Дмитровича, а Миколаївщина — це місце, звідки поет пішов до Бога. План заходів широкий, адже є неопубліковані твори майстра. Треба популяризувати записи самого Дмитра Дмитровича, вивчати його творчість у школі", — розповіла Галина Гич.

В інституті, каже завідувачка кафедри, працює творча група вчителів української та зарубіжної літератури.

"Відбуваються популяризаторські заходи різних форм — презентації творів, щороку на раптівці ми читаємо вірші поета. На роковини з дня його смерті ми представимо у мережі збірку "Безмежжя Дмитра Кременя", — сказала Галина Гич.

Нагадаємо, що Дмитро Кремінь — поет, публіцист, есеїст, перекладач, заслужений діяч мистецтв України (2016), лауреат Шевченківської премії (1999). Член Національної спілки письменників України (1979), Асоціації українських письменників (1997), Асоціації естрадних діячів України (1999), головний редактор часопису "Соборна вулиця".