Справа піде швидше: Кім розповів про розмінування земель Миколаївщини

Справа піде швидше: Кім розповів про розмінування земель Миколаївщини

Миколаївщина стала першим регіоном України, де почали гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель. Про це раніше повідомляло Міністерство економіки України.

Трохи детальніше про цю роботу розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в ефірі телемарафону.

За його словами, розмінуванню підлягає 270 тисяч гектарів земель в Миколаївській області.

«Але це не все дуже небезпечно. Є жовтий, зелений і червоний рівень. Червоний рівень засіюватись не буде. Він не дуже великий — до 10% від усього об'єму».

Наразі три міжнародні компанії працюють над розмінуванням.

«Але вони тільки розганяються. І одна з них пообіцяла 500 робочих місць щодо розмінування. Це теж дуже важливо для Миколаївщини. Але наші аграрії також використовують «смєкалку» і розміновують у різні способи, в тому числі саморобними пристроями, які чіпляють перед тракторами і так далі. Тобто результат по розмінуванню у нас буде, потім перевірить ГСЧС і видасть сертифікат, що розміновано. Але я гадаю, що посіється значна частина територій, які потребують розмінування».

Щодо приватних компаній, що займаються розмінуванням, Кім пояснив, що це, перш за все, представники Данії, які мають акредитацію на такий вид діяльності. Вони протягом двох місяців проводять навчання людей і потім надають їм можливість виходити в поля. Робітники цих приватних компаній не мають права самостійно знімати вибухові пристрої чи знешкоджувати їх. Вони просто помічають їх, а далі мають приїхати ГСЧС, поліція чи військові та провести розмінування. Але через те, що у військових нині велике навантаження, справа не іде швидко. Тільки зараз переходять до полів, коли закінчили з критичною інфраструктурою.

Кім також уточнив, що Миколаївщина поки не отримувала роботів для розмінування. Але якщо враховувати необхідну для розмінування площу і потужність цих роботів, то регіон потребуватиме більше 135 тисяч змін їх роботи. А це не є вирішенням проблеми.

Голова ОВА впевнений, що найближчим часом вигадають нові способи виявлення вибухових пристроїв і справа піде швидше.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням