Активісти зібрали близько трьох центнерів сміття в Національному парку «Бузький Гард»

Активісти зібрали близько трьох центнерів сміття в Національному парку «Бузький Гард»

Два дні поспіль, 18 та 19 березня 2023 року, активісти туристичної родини ТУР прибирають місцини в Національному природному парку «Бузький Гард». Зокрема вони розчистили стежку від Протичанської скелі до села Куріпчине. Усього в толоці взяли участь 42 активісти, з яких тринадцятеро — місцеві жителі.

Про це повідомляє The Гард City.

18 березня 2023 рік, восьма ранку. Команда ТУР та її очільник Олексій Олейнік уже вся в зборі. Ще відучора вони приїхали до Мигії - і не просто, аби відпочити. Їхнє завдання — прибрати території, де в сезон відпочиватимуть люди. Найпершу локацію для прибирання обрали одразу — це стежка від Протичанської скелі до села Куріпчине. Кажуть, це місцина, де найбільше буває відвідувачів. Серед тих, хто відгукнувся на заклик толоки, — не лише активісти туристичної родини, а й місцеві жителі.

«Було дуже приємно, коли до нас долучилися місцеві жителі. Наших було 26, всього було сорок два активісти, тобто решта – це місцеві. Троє представники парку, а інші – це селяни, - каже очільник ТУР та організатор толоки Олексій Олейнік. - Більше того, ми тут обговорювали ще й історію козацтва. Напевне, знаєте, чому Мигія отримала таку назву. Тому що тут все мигало. Козаки розводили на високих скелях вогнища і, коли була якась небезпека, вони передавали сигнал за допомогою вогню. Ми домовилися, що влітку спробуємо потренуватися саме у передачі сигналу вогнем, використовуючи при цьому азбуку Морзе. Це буде сигнал через чотири точки. Будемо запрошувати до нашого проєкту усіх охочих. Перша точка буде десь в районі Мигії, це в районі млина, там, де скеля. Там буде перший вогник. Другий вогник — це Протичанська скеля, там, де радонове озеро. І ще дві скелі, які ми оберемо. Це приблизно буде так: перший азбукою Морзе передає інформацію, другий підхоплює і передає наступному. А останній нам напише це повідомлення. А ми уже звіримося з оригіналом. Для прикладу, це може бути слово «Привіт». Це непростий процес, але спробуємо. Головне, щоб не втратити інформацію!».

У квітні активісти знову приїдуть сюди, аби розчистити ще певні локації.

«Це прекрасна весняна акція, яка демонструє ставлення людей до природи. Ми вивезли цілий причіп сміття. Спеціально ніхто не підраховував, скільки центнерів, але це доволі об’ємно. Добре, коли люди розуміють, що природа — це їхній дім, в якому постійно треба наводити лад. Ми прибирали територію від села Куріпчине до галявини рекреаційної ділянки «Громова». Там така прекрасна територія. Там сьогодні справжня весна. Але сама дорога до галявини, яка під смугою, в такому жахливому стані, що словами не передати. Деякі ділянки просто локально закидані сміттям. Таке враження, що нібито спеціально хтось тут скирдує сміття», - каже Олена Філоненко — провідна інженерка відділу рекреації Національного природного парку «Бузький Гард».

Дуже прикро, що люди не розуміють, що природа — це наш дім. Та не розуміють усієї загрози засміченості територій. Треба берегти все те, що нам даровано природою. 

Наразі активісти прибрали туристичні пішохідні стежки Вільхове — від села Мигія до Куріпчине.