500 вікон безкоштовно: у Миколаєві реалізують пілотний проєкт

500 вікон безкоштовно: у Миколаєві реалізують пілотний проєкт

П’ятсот металопластикових вікон встановлюють в Миколаєві в рамках пілотного проєкту від закордонних донорів. Першими на заміну потрапили житловий п’ятиповерховий будинок у Заводському районі міста та чотири заклади освіти різних ступенів.

Про це Суспільному розповів експерт Ukraine support team MYKOLAIV із взаємодії із американським фондом Global Empowerment Mission, HOWARD G BUFFET FOUNDATION та Миколаївською обласною державною адміністрацією Андрій Зінченко.

Це пілотний проєкт американського фонду GEM, HOWARD G BUFFET FOUNDATION по заміні вікон, пошкоджених внаслідок агресії Російської Федерації проти України, розповідає Андрій Зінченко. Надалі планують його розширення на громади області, які постраждали через обстріли.

Станом на 18 травня завершується заміна 500 вікон у житловому будинку, коледжах, школі та дитячому садочку міста Миколаєва. Терміни реалізації розраховані до кінця 2023 року з перспективою продовження. Від початку переговорів із донорами до встановлення вікон минуло приблизно шість тижнів, говорить Андрій Зінченко.

"Донор комунікує з військовою адміністрацією. Військова адміністрація з UST Mykolaiv тезує потреби. Потреби передаються донору. Донор направляє замірників, замірники визначають реальні потреби. Де можливо залишити, наприклад, раму, а потрібно замінити лише склопакет. Де потрібно замінювати все вікно", — розповів Андрій Зінченко.

Монтажник, на ім'я Андрій, говорить, замінити кілька вікон в одній квартирі можливо за 2-3 години. Залежить від того, що було на місці старих рам та вікон.

"Видаляємо стару піну. Чистимо до старої основи. Щоб нова піна була, монтаж відбувався повністю. Ставимо анкерні пластини, анкеримо. Задуваємо, щоб не було протягів", — говорить Андрій.

Олександра — одна із мешканок будинку, де триває заміна. На кухні, в залі та спальні у неї нові металопластикові вікна, які монтажники встановили 17 травня 2023 року. Жінка розповідає, що після обстрілу 17 червня 2022 року отвори та вихід на балкон спочатку затягнули плівкою, потім забили листами OSB. Взимку, говорить, в квартирі було дуже холодно та темно.

"Все це терпіли, як терпіли. Все побите. Дуже важко, звісно, ми це пережили. Але ще не все. Ще чекаємо на перемогу", — сказала Олександра.

За словами Олександри погоджується і її сусідка Ірина Пишнева. Жінка говорить, що в будинок почали повертатися люди, але умови для проживання незадовільні. Тому жителі зробили необхідні документи та звернулися до благодійного фонду Ukraine support team MYKOLAIV.

"Буквально за три дні нам роблять вікна. Більше ніж сорок квартир. Радує, що нам також роблять вікна загального користування в під’їзді. Ми дуже раді і вдячні людям, які нам допомогли", — сказала Ірина Пишнева.

Станом на 18 травня пілотний проєкт реалізований на 95 відсотків, розповів Андрій Зінченко. Розпочали його понад місяць тому. Кошторис донор не озвучує. Після перевірки виконаних робіт, вивчатимуть об'єкти для наступного етапу роботи, зокрема в області, говорить Зінченко.