«Школа супергероїв»: в Миколаївській дитячій лікарні функціонує альтернативний навчальний заклад

«Школа супергероїв»: в Миколаївській дитячій лікарні функціонує альтернативний навчальний заклад

В Миколаївській обласній дитячій лікарні функціонує "Школа супергероїв", де діти можуть навчатися під час лікування. Станом на 19 травня 2023 року в ній займається 7 учнів. Навчальний рік триватиме до 30 червня.

Про це Суспільному розповіла завідувачка "Школи супергероїв" у Миколаєві Надія Руденко.

В Миколаєві освітній центр державної установи "Школа супергероїв" розпочав роботу з 24 квітня 2023 року за погодженням обласної державної адміністрації, розповідає його завідувачка Надія Руденко. З 7 дітьми працює 6 вчителів.

"Тут супергерої – це діти. Тому що треба мати героїчний поступ, щоб під час свого лікування ще й отримувати освіту. До 30 червня у нас навчальний рік, а з 1 липня до 1 вересня будуть розвиваючі заняття. Це і сюжетно-рольові ігри, це і гурткова робота, розвиток творчих здібностей дітей, і просто зайнятість", — розповіла Надія Руденко

Навчання безкоштовне, говорить Надія Руденко. Аби дитина була зарахована до закладу, потрібна згода від батьків на отримання освітніх послуг та ведення фото- і відеозйомки. З матеріалами та обладнанням для навчання у Миколаєві допомогли волонтери та головний офіс "Школи супергероїв".

"Школа супергероїв" та благодійні організації нам надали гарну допомогу, аби розпочати роботу. Кожна дитина, що в нас навчається, може користуватися планшетами, є ноутбуки, є навушники, всі умови створені. Є зошити, є канцелярське приладдя", — сказала Надія Руденко.

Паралельно із уроками у "Школі супергероїв", продовжувати навчання можна і в звичайній школі, говорить вчителька математики Алевтина Гончарук. В лікарні дітям не ставлять оцінки, або ж тільки за бажанням батьків. Та й домашнього завдання в класичному його розумінні, за словами Алевтини Гончарук, немає.

"Ми домовляємось з дітками в зручний для них час, після трьох десь. Урок триває в нас 45 хвилин. Якщо дитина, скажімо так, має сили. Ми можемо зробити перерву. Ось, наприклад, сьогодні я приїхала до дівчинки, і ми з нею модульно проводимо 2 уроки", — розповіла Алевтина Гончарук.

Для функціонування школи в дитячій лікарні виділили кілька приміщень, розповідає головний лікар закладу Олександр Пліткін.

"Ми виділили кілька приміщень, які допоможуть охопити максимальну кількість дітей. Крім того ми плануємо на території лікарні організувати і звичайний ігровий майданчик для дітей. А також спортивний майданчик", — говорить Олександр Пліткін.

З початком нового навчального року в закладі очікують більше дітей, розповідає Надія Руденко. Станом на травень 2023-го продовжується добір вчителів, які в обов'язковому порядку проходять медичний огляд, аби працювати з дітьми.

В Україні "Школа супергероїв" працює з 2016 року завдяки ініціативі громадської діячки Євгенії Смірнової. Окрім Миколаєва заклад функціонує ще в п'ятьох містах України.