Експортувати 30% зернових: експерт озвучив перспективи відкриття порту у Миколаєві

Експортувати 30% зернових: експерт озвучив перспективи відкриття порту у Миколаєві

Наразі в Чорноморській зерновій ініціативі беруть участь морські порти Одеської області. Протокольно було закріплено її розширення шляхом Миколаївського морського порту, але Росія не виконує це рішення.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

«Ще з листопада 2023 року, коли обговорювали другий етап підписання зернової угоди, ми говорили про можливість приєднання портів Миколаївської області. Це акваторії, які в довоєнний період часу давали можливість експортувати близько 30% зернових. Це серйозний потенціал, хороша інфраструктура. Більш того, це дало б можливість здешевити логістику для українських товаровиробників, тому що в ціні сьогодні логістика забирає дуже великі гроші. Тому ми порушували питання, щоб хоча б порт Миколаєва був задіяний у Стамбульських угодах», — сказав Марчук.

 Він зазначив, що до травня 2023 року крім української сторони ніхто не порушував питання розширення кількості портів. У травні відбувалися переговори про чергове продовження Чорноморської зернової ініціативи, й Туреччині вдалося підняти тему відкриття Миколаївського порту, щоб хоча б випустити кораблі, які там ще стоять із 24 лютого 2022 року.

«Протокольно це було закріплено. Але де-факто на сьогодні ці кораблі не вийшли з порту. Обстріли в цьому регіоні тривають, там неспокійно. Тим самим Росія вкотре демонструє свою дипломатичну нездатність домовлятися і виконувати зобов’язання, взяті на себе перед партнерами. Ми говоримо зараз про Туреччину», — розповів експерт.

Тому наразі «з Миколаївським портом нічого не ясно».

«Для нас дуже важливо хоча б зберегти умови, які ми вже маємо в межах Стамбульської угоди, можливість експортувати портами Великої Одеси. Якщо ми подивимося на останній місяць роботи, вони завантажені на 20-30%, тобто потенціал збільшення їхніх можливостей є. Але це буде можливо, якщо буде нормально працювати Стамбульська угода — мається на увазі робота комісії з перевірки кораблів, яка діє в Босфорській протоці. Тільки після цього ми можемо говорити про те, що Стамбульські угоди виконуються в повному обсязі», — резюмував Марчук.

Нагадаємо, що наразі порти Миколаєва не залучені до зернової угоди через військові ризики. Але останнім часом почала з'являтись інформація про можливість залучення регіону до експорту зерна. Щоправда, згодом вийшло спростування, що зараз йдеться тільки про виведення турецьких суден, що були заблоковані в миколаївських портах через війну.