Руйнування ГЕС: миколаївський фермер врятував своє поле від підтоплення

Руйнування ГЕС: миколаївський фермер врятував своє поле від підтоплення

На Миколаївщині поблизу села Дорошівка Вознесенського району фермер Євген Ващенко захистив свої поля від повені, спричиненої підривом Каховської ГЕС. Чоловік насипав вал, аби зупинити воду.

Про це фермер розповів кореспондентам Суспільного.

Євген Ващенко сільським господарством займається 12 років, обробляє 30 гектарів землі. Розповідає, основна його продукція – овочі. Реалізує їх через українські оптові ринки та мережі. За словами фермера, якби затопило поля поблизу Дорошівки, що у Вознесенському районі – це міг би бути його останній сезон

"Ми розташовані на 50 кілометрів вище течії Південного Бугу Миколаєва. Від Дніпра ще далі. Ми думали, нас це не торкнеться".

Шостого червня Євген помітив, що рівень води в річці зростає. Тому вже наступного дня сьомого червня разом з працівниками фермерського господарства взялися створювати насип висотою майже метр. Відстань від поля до водойми приблизно 100 метрів.

"Брали землю з поля. Вантажили на причеп і сипали вал там, де ми думали, є найнижча точка у нас. І там, де ми бачили, що вода підступала — там просто хлопці лопатами нагортали, поки екскаватор рив тут траншею. Все йшло швидко. Потім через 500 метрів там почала підступати. Біжимо туди, переїжджаємо, там копаємо", — розповів Євген.

Тоді, говорить чоловік, ситуація здавалась безнадійною. Сусідні поля вже підтопило.

"Почали вже вивозити навіть техніку, але думали, що будемо до кінця боротися. Уже собі продумував план, якщо вода перелине сюди, ми вирили спеціально рів з цієї сторони, то думали, що будемо відкачувати її назад помпою. Помп вистачає, шланги є. То казав хлопцям, що будемо стояти до кінця, будемо боротися", — пригадує фермер.

Подія набула розголосу завдяки відео в TikTok агронома Віктора Свідерського, яке за п'ять днів набрало 3 мільйони переглядів. Про наслідки можливого підтоплення Віктор говорить, показуючи ґрунт біля рукотворної перепони, куди вода таки добралася.

"Рослини не можуть дихати і вони одразу вимокають, починають гнити буквально наступного дня. Грунт також пошкоджується. Товща води має велику вагу, вона спресовує ґрунт, витісняє з нього кисень. Якщо йде великий потік води — вона змиває родючий шар ґрунту", — пояснив агроном.

За словами фахівця, якби вода підтопила поле, то земля була б непридатною для робіт ще десять років.

Та крім повені, повномасштабна війна принесла й інші проблеми, говорить фермер Євген Ващенко.

"Все подорожчало в закупівлі. Коли ми почали сіятися, то було дуже важко знайти краплинне зрошення. З останнього робили шланги торік, коли почали сіятися. Можливо, можна було б рахувати збитки, але думаю, це недоцільно робити в такий період, коли люди постраждали набагато більше, ніж ми", — каже Євген Ващенко.

У 2023 році фермер на полі вирощує кавуни, помідори, огірки та моркву. За його словами, сподівається на хороший врожай.