Затоплений врожай: на Миколаївщині орієнтовна сума збитків сягає 20 млн гривень

Затоплений врожай: на Миколаївщині орієнтовна сума збитків сягає 20 млн гривень

Руйнування Каховської ГЕС і, як наслідок, затоплення значних територій на півдні України, не оминуло стороною й Миколаївщиною. Окрім знищеного врожаю на полях, під воду пішли й присадибні ділянки мешканців.

Про це повідомила керівник департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОВА Олена Піскун, передає кореспондент СВІДОК.info. 

«Робота з визначення збитків триває. Насамперед робота територіальних громад, які постраждали внаслідок стихії, була спрямована на порятунок людей, їхніх будинків та їхньої худоби. Друга черга – обстеження посівів. Сільськогосподарські підприємства звертаються до територіальних громад. Наразі звернулося 115 суб'єктів господарювання, і було визначено, що близько 1050 га землі постраждали», - каже вона.

Зараз на 100% невідомо, чи придатна надалі земля для вирощування агрокультур – за словами фермерів, родючий шар землі не змитий.

«Сказати, чи можна на ній щось вирощувати, поки не можна, бо потрапити туди, щоб усе обстежити, поки що немає можливості. Але туди могли бути занесені хімічні речовини», - зазначила керівниця департаменту.

Також на Миколаївщині підтопило 664 городи – зараз вирішується питання щодо можливої допомоги для їх власників.

«Загальна площа присадибних ділянок, що постраждали, становить близько 114 га. Очікується, що Кабінет Міністрів видасть ухвалу, якою буде визначено порядок надання державної допомоги власникам цих ділянок», - резюмувала пані Олена Піскун.

Наразі спеціальна комісія підраховує збитки від затоплення земель, проте вже зараз можна стверджувати про суму у 20 млн гривень, хоча вона не остаточна.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням