На Миколаївщині діти з родин пільгових категорій можуть відпочити за програмою Уряду

На Миколаївщині діти з родин пільгових категорій можуть відпочити за програмою Уряду

Діти Миколаївської області з родин пільгових категорій можуть відпочити за експериментальною програмою Уряду "Гроші ходять за дитиною". На території Миколаївщини з безпекових питань оздоровчі заклади не працюють у 2023 році, але область увійшла до нового проєкту.

Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник директорки департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної військової адміністрації Микола Смоквіна.

За словами Миколи Смоквіни, проєкт з організації оздоровлення за принципом "гроші ходять за дитиною" запроваджений відповідно до Постанови Кабінету Міністрів № 462. Держава виплачує родинам гроші, а батьки спільно з дитиною обрають заклад і придбають путівку. Проєкт реалізується через застосунок "Дія".

"Міністерство соціальної політики визначило перелік таборів, у яких зможуть відпочити діти. Це заклади, що розташовані в гірських районах та Карпатському регіоні – Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільська області. Всього 16 оздоровчих закладів. Вони всі містяться у Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Реєстр загальнодоступний для вибору закладу", — розповів посадовець.

Постанова визначила категорії дітей, які беруть участь у програмі.

"Це дитина з інвалідністю або дитина з малозабезпеченої родини. Одночасно мають бути виконані дві вимоги, тобто якщо родина багатодітна, вона має бути й малозабезпечена. І вже нам телефонували, що ми багатодітна родина, але реєстр не надає таку можливість. Дані реєстру автоматично формуються інформаційно-обчислювальним центром Міністерства соціальної політики. Родина може зайти до реєстру і подивитися, чи має право, чи ні на цю послугу", — пояснив Микола Смоквіна.

Програма розрахована на 25 тисяч дітей зі всієї України. На одну дитину держава виділяє 14 165 гривень. Термін перебування в таборі відпочинку 14 або 21 день на вибір батьків. Гроші будуть перераховані на банківський рахунок з особливим режимом використання.

"Батьки відкривають картку і не можуть витратити гроші більше ніде, крім оплати за відпочинок у таборі, що уклав угоду з Міністерством соціальної політики і працює в цій програмі. Це так, щоб батьки не скористалися грошима на інші потреби. Адже були вже прецеденти, коли батьки дізнавались, що гроші можна витратити виключно за путівку у табір, відмовлялись від цього", — сказав пан Микола.

Програма діятиме до кінця 2023 року, картку можна відкрити до 25 листопада, а гроші витратити до 25 грудня. Якщо гроші не будуть використані протягом цього терміну, вони будуть повернуті до державного бюджету.

"Хто саме і скільки поїде відпочивати, будемо знати пізніше, адже багатьом родинам повідомлення надходить через "Дію". Це самостійність батьків. Міністерство у вересні — жовтні прозвітує, скільки діток з кожної області поїхали на відпочинок", — додав заступник директорки департаменту соціального захисту населення.

Зі слів Миколи Смоквіни, експериментальна програма не охоплює усіх категорій дітей, які потребують соціальної підтримки. Наприклад, урядом ще остаточно не визначений порядок оздоровлення дітей військовослужбовців, які боронять Україну на фронті. Призупинена й обласна програма оздоровлення дітей.