Укриття у школах Миколаївщини: як триває ремонт та відновлення

Укриття у школах Миколаївщини: як триває ремонт та відновлення

На Миколаївщині питання будівництва укриттів у навчальних закладів – ключове завдання. Наразі, окрім державної допомоги, частиною укриттів опікуются міжнародні організації.

Про це під час брифінгу повідомила директорка департаменту освіти та науки Миколаївської ОВА Алла Веліховська, передає кореспондент СВІДОК.info.

«Сьогодні основна проблема - це укриття, тому що ми прекрасно розуміємо: для того, щоб батьки повернулися, для того, щоб сюди повернувся бізнес. Школи будуть працювати, якщо будуть укриття, і повинна бути виконана низька умов», - зазначила вона.

За словами Алли Борисівни, останні проєкти укриттів у школах датуються 50-ми роками минулого сторіччя. До того ж, багато закладів освіти взагалі не мають сховищ.

«За допомогою ЮНІСЕФ і інших донорів ми їх дуже успішно і швидко відновлюємо. Всі інші школи взагалі не мали в своїх проектах укриттів - це пристосовані приміщення. Тому сьогодні декілька донорських організацій активно допомагають нам відновлювати укриття»,  - сказала директорка департаменту.

Зазначимо, що на Миколаївщину для облаштування укриттів виділена субвенція - 102 мільйони. На сьогодні укриття мають 156 навчальних закладів, це 13 сховищ та 143 протирадіаційні укриття.

«8 укриттів у нас повністю від початку до кінця створює компанії ЮНІСЕФ. Зайшла ООНівська організація, яка обрала для себе 65 навчальних закладів - заклади обирають самостійно, самостійно проводять обстеження, складають повністю кошторис самі проводять закупівлі, самі ремонтують і здають під ключ».

Також у громадах виділяють певні кошти на відновлення укриттів. Проте процес ремонту та будівництва укриттів проходить не так швидко – необхідно дотримуватись тендерних процедур та певних строків.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням