На деокупованих районах Миколаївщини триває вакцинація

На деокупованих районах Миколаївщини триває вакцинація

Попри бойові дії на теренах Миколаївщини, медики не відкладають питання щеплення населення. Особливу увагу приділяють деокупованим громадам.

Про це під час брифінгу повідомив заступник генерального директора ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Михайло Микитенко.

«Як тільки деокуповуються наші території, як тільки відновлюються суверенітет України на тимчасово окупованих територіях, відразу розпочинається щеплення дітей за національним календарем. Національний календар щеплень притаманний більшості європейських країн це загально прийнята практика. В нашому календарі щеплень передбачено обов'язкова вакцинація від 10 інфекцій», - каже він.

Миколаївщина не пасе задніх – показники нашого регіону завжди перевищували показники виконання планових щеплень середньому по Україні. Але водночас вони не досягають 95%, які передбачені профільною стратегією.

«Згідно з планом щеплення особливо діти повинні отримати вакцину, щоб створити імунний прошарок, щоб запобігти спалахам і розповсюдження інфекційних хвороб. Щодо окупованих територій, то там повністю вони забезпечені всіма наявними вакцинами. Діти починають повертатися з вимушеної міграції і за пропозиціями, за запрошенням сімейних лікарів вони отримують все згідно з календарем щеплень, тому що вакцини є. На базі комунальних підприємств створено понад 300 пунктів вакцинації, які в тій чи іншій ступені забезпечені всіма необхідними вакцинами», - підкреслив він.

Наразі міністерство охорони здоров'я також розглядає доцільність додати до національного календаря щеплень вакцинацію від певних інфекційних захворювань: від вірусу папіломи людини, від менінгококової інфекції, пневмококової інфекції, ротавірусної інфекції.