На Миколаївщині Шевченківська громада отримала модульні будинки від волонтерів

На Миколаївщині Шевченківська громада отримала модульні будинки від волонтерів

Шість сучасних модульних будинків отримала Шевченківська громада, що на Миколаївщині, від волонтерської організації "Caritas-Spes-Odessa" та донорів з Люксембургу. Оселі отримали родини, чиє житло повністю зруйноване внаслідок бойових дій.

Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з місцевими жителями громади, які отримали такі будинки.

Три російські снаряди зруйнували будинок місцевого жителя Юрія. Чоловік розповідає, тепер житиме з родиною у модульному будинку допоки не відбудує свій.

"Будиночок повністю облаштований, для життя є все необхідне — санвузол, кухня, два спальних місця, тобто є спальня одна і є також спальня друга. Тепло та комфортно. Весною чекаю на дружину та дитину", — каже чоловік.

Також отримала модульний будинок від волонтерської організації жителька Шевченкового — Анна. Говорить, до цього орендувала квартиру у місті, тепер повернеться додому.

"15 квітня 2022 року в будинок був один приліт, прилетіло два воскові снаряди. Потім пізніше прилетіло ще в гараж, у двір, тут також все розбито. Проживали у друзів, була в сестри, потім від сестри до друзів, пересувалися і в Одесі, і в Миколаєві. Зараз в Миколаєві проживаю, тепер приїду сюди та буду проживати тут. Дійсно як житловий будинок, заходь та й живи. З двома дітками буду проживати", — розповідає вона.

Модульні будинки отримали шість родин із Шевченкового, розповідає голова громади Олег Пилипенко.

"Caritas-Spes-Odessa" у співпраці із їхнім офісом у Люксембурзі надав шість модульних будинків для жителів нашої громади, ті у кого повністю знищили майно. Модульний будинок повністю із панелей. Він повністю буде обмебльований, повністю готовий до використання і найголовніше, що люди вже можуть заселитись", — говорить Олег Пилипенко.

Модульне житло обладнане електроенергією, опаленням та водопостачанням, говорить директор "Caritas-Spes-Odessa" Отець Пйотр Росохацкі.

За його словами, перша співпраця з Шевченківською громадою — це гуманітарна допомога у вигляді продуктових наборів. Потім вони почали відбудовувати будинки, допомагати у ремонтах.

"Ці будинки не дешеві, тому що вони зроблені якісно. Тут не тільки будинок, дві кімнати, санвузол, але і повністю облаштована кухня, також є електрична плита, обігрівачі у всіх кімнатах, так щоб людині тут було комфортно жити", — каже директор організації.

Усього у громаді пошкоджено та зруйновано понад 2700 будинків, розповів Олег Пилипенко. Близько 1000 вже відновили в співпраці із волонтерськими фондами та благодійними організаціями.