Допомога армії - пріоритет: мер Сєнкевич підбив підсумки 2023 року

Допомога армії - пріоритет: мер Сєнкевич підбив підсумки 2023 року

Гостем ефіру телеканалу «МАРТ» став Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. Він підбив підсумки року, що минає.

За словами мера, 2023 рік був важким, але він додав всім нам досвіду і зробив сильніше.

«Цей рік у нас ознаменувався тим, що громада Миколаєва вимагала і казала, що ми маємо більше допомагати армії. На закупівлю техніки, обладнання та спецспорядження військових частин було виділено в 2023 році більше 600 млн. грн. З них 200 млн. грн. - субвенція військовим частинам, на яку вони закупали необхідне їм обладнання. Також 200 млн. грн. ми спрямували на квартири. Разом з житлом, що було придбано за державний бюджет, цього року рекордно військовослужбовці миколаївського гарнізону отримали 199 квартир», - розповів міський голова.

Детальніше про допомогу армії читайте за посиланням.

Мер нагадав, що і гроші на закупівлю техніки, і гроші на квартири виплачувались у відсотковому відношенні — такому, як було сплачено ПДФО цими військовими частина. Тих, хто отримує квартири, визначало командування підрозділів і затверджував начальник гарнізону.

Окремо Олександр Сєнкевич згадав, що Миколаїв придбав 17 нових автомобілів для різних підрозділів військових частин, п'ять пікапів для миколаївської 123 бригади ТРО, а також позашляховики для головного управління розвідки.

Місто додатково отримало 44 звернення від військових частин, в яких ті просили передати обладнання, що було на балансі міськради — це понад 500 позицій.

На останній цього року сесії міськради депутати додатково виділили ще 9,6 млн. грн. на закупівлю дронів, а також 600 тис. грн. на купівлю засобів зв'язку і нічного бачення.

«Ми відпрацьовуємо всі запити наших військових частин. Що важливо: на ті гроші, що їм передавалися, ми не проводили закупівлі, а передавали їм саме кошти, вони проводили закупівлі самостійно. Багато хто з частин наразі стурбовані тим, що вони не встигли витратити гроші через бюрократичні причини. Але минулої сесії ми також прийняли рішення, яким залишили ті субвенції, які ми передали військовослужбовцям в 2023 році, на наступний рік. Тобто їм не потрібно повертати гроші під новий рік, а потім проходити процедуру отримання заново. Це гарна новина, що вони продовжують закупівлю, продовжують співпрацю та отримають те, що їм потрібно», - пояснив мер.

Війна, резюмує Сєнкевич, була пріоритетом для міської влади в 2023 році. Але і забезпечення базових умов проживання в місті, також було важливим. Так, відновленню зруйнованого житла громадян та будівництву й ремонту укриттів теж приділяли увагу.