Другий воєнний: чим миколаївцям запам'ятався 2023 рік

Другий воєнний: чим миколаївцям запам'ятався 2023 рік

Минув 2023 рік. Другий рік, що Україна живе у стані війни, другий рік, що ми боремось за своє існування на нашій землі, за своє життя і майбутнє. Він був важким, з випробуваннями та втратами, з розчаруваннями та змарнованими можливостями. Але незмінною була наша віра у перемогу, в наших воїнів та їх силу.

Цей рік ще більше нас загартував та зробив сильнішими. І ми точно не припинимо свою боротьбу з ворогом за нашу незалежність.

Свідок.info разом зі своїми читачами згадує, яким цей рік був в інформаційному полі та чим він запам'ятався миколаївцям.

В новому році бажаємо більше позитивних новин і, звісно, найголовнішої — про перемогу України у війні проти окупанта.

Блекаут

По всій Україні протягом минулої зими відчувались проблеми з постачанням електроенергії. Сталося це через обстріли російськими військовими критичної інфраструктури нашої країни.

Для того, щоб зменшити навантаження на централізовану систему, вводились графіки вимкнення світла. А по факту багато населених пунктів іноді днями залишались без електроенергії. Саме у цей час люди почали скуповувати генератори, щоб забезпечити свої домівки та бізнес світлом.

У Миколаєві в цілому ситуація була кращою, ніж у більшості інших міст України. Графіки у нас діяли чітко і люди майже призвичаїлись до вимкнень світла.

За підрахунками експертів, по Миколаївській області сума збитків у енергетичній сфері станом на березень 2023 року складала 1,2 млрд.

Врахувавши досвід, до цієї зими вже підготувались ретельніше і захистили критичну інфраструктуру регіону, крім того забезпечили засоби безперебійного живлення. Як зазначив голова ОВА Віталій Кім, області цього зимового сезону майже не загрожують блекаути.

Співпраця з Данією, новий пакет допомоги

У листопаді 2023 року Данія затвердила новий пакет допомоги Україні на 40,2 млн євро з акцентом на підтримку Миколаєва та області. Чергова допомога буде спрямована на підтримку енергопостачання та соціальної інфраструктури, а також муніципальної та громадської співпраці між нашими країнами.

Загалом співпрацю Миколаївщини та данських партнерів називають показовою в Україні. Про це неодноразово наголошував і Президент Володимир Зеленський.

Посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен відзначає, що наразі є бачення розвитку Миколаєва як Данії на Чорному морі. Така ідея була запропонована мером нашого міста Олександром Сєнкевичем, і її охоче підтримали європейські партнери.

Минулого року Данія допомагала Миколаївщині відновлюватись після майже щоденних жорстоких обстрілів. Зараз же перейшли до наступного етапу, а саме: зосереджуються на відновленні фізичної та соціальної інфраструктури, а також на базових речах. Такі дії, вважає посол Данії, допоможуть підтримати соціальний та економічний розвиток міста, незважаючи на близькість до лінії фронту.

Відбудова області, програма «єВідновлення»

Незважаючи на те, що війна триває, Миколаївщина продовжує процес відновлення об'єктів, що постраждали від обстрілів. Так, в області за час повномасштабного вторгнення пошкоджено понад 15 тисяч різних об’єктів, наразі вже відновлено приблизно 30 відсотків від загальної кількості. Відновлено практично всі об’єкти критичної інфраструктури - 99%, медичних закладів – понад 60%, шкіл – 44%, дитсадків – 15%.

Зокрема, вдалося поновити 19 з 20 мостів. Конкретно в місті Миколаєві слід виділити відбудову травмпункту на території лікарні швидкої медичної допомоги. Його відкрили після реставрації в середині серпня 2023 року. Казахстанська компанія - холдинг Bi-Group надала фінансування і за допомогою українських будівельників в стислі строки провели роботи щодо відновлення травмпункту. Роботи зайняли менше 90 днів.

Найменше відновлено приватних будинків, яких на території області було зруйновано близько 7,5 тисячі. На сьогодні вдалося відбудувати їх лише приблизно 8 відсотків.

Що стосується відновлення приватного житла громадян, в країні діє програма «єВідновлення». З початку дії програми на Миколаївщині отримано 5042 заяви щодо компенсації за пошкоджене майно. Комісія затвердила надання компенсації на суму близько 228,5 млн грн. для 2366 заявників. 1909 власникам житла вже виплачено компенсацію на загальну суму понад 140 млн грн. Завдяки виплатам громадяни матимуть змогу відремонтувати своє житло, яке було пошкоджене внаслідок російських обстрілів.

Боротьба з колаборантами та зрадниками

В 2023 році на новий рівень вийшла боротьба зі зрадниками та колаборантами в Миколаївській області. Ледь не щотижня Управління СБУ повідомляє про чергове затримання.

А у жовтні Служба безпеки провела на Миколаївщині масштабну спецоперацію, в результаті якої нейтралізувала ще одну російську агентурну мережу. До її складу входило 13 місцевих жителів, які працювали на фсб. Це була одна із найбільших агентурних мереж рф за час війни.

Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території південного регіону.

Також вони коригували повітряні атаки рф по житловій та соціальній інфраструктурі обласного центру.

Саме за їхнім наведенням російські окупанти вдарили із зенітно-ракетного комплексу С-300 по багатоповерховому будинку у Миколаєві восени 2022 року.

Передача мостів Миколаєва у державно власність

Уряд України під час засідання 13 жовтня ухвалив рішення щодо оновлення стратегічно важливої транспортної інфраструктури. Так, Південнобузький та Інгульський мости переходять до сфери управління Агентства відновлення, тепер мають відбутися належні капітальні ремонти та утримання цих об’єктів, зазначили в Уряді.

Нагадаємо, в середині лютого 2022 року Міністерство фінансів України нарешті погодило передачу Південнобузького мосту з комунальної власності територіальної громади м.Миколаєва до державної. Тоді вже почали готувати документи, але процес, очевидно, призупинився через початок повномасштабного вторгнення рф на територію України.

Взагалі ж депутати Миколаївської міськради погодили передачу Варварівського та Інгульського мостів у державну власність ще в лютому 2020 року.

Історія Сашка з Миколаївської області

14-річний Олександр Згурський із селища Новогригорівка, що на Миколаївщині, знявся у кліпі американського гурту Imagine Dragons. У відеоматеріалі розповіли історію хлопчика, який з родиною втратив усе через російське вторгнення. За словами хлопця, він спочатку відмовився від такої пропозиції, але потім зрозумів, що цим може привернути увагу до селища та свого зруйнованого будинку, адже Сашко мріє жити в рідній Новогригорівці, для цього після закінчення школи планує вивчитися на електрика, та повернутися до селища і тут працювати.

Кліп про хлопчика побачили представники постійного донора UNITED24, мережі мультимаркетів «Аврора». Компанія вирішила за півроку відбудувати житло Сашка з нуля. І от в кінці 2023 року Саша вже зайшов в свій новий будинок.

Історія Сашка — це уособлення життів та зруйнованих домівок мільйонів українців. На щастя, цього разу історія мала щасливе продовдення.

Провал старту опалювального сезону

У Миколаєві старт нового опалювального сезону було майже зірвано. При чому в місті працюють два теплопостачальних підприємства — міське ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» та державне ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ». Якщо у першого майже жодних проблем не виникло, то про друге цього сказати не можна. ТЕЦ, звітуючи на комісіях та засіданнях про готовність до пуску тепла, насправді мала великі проблеми. Мережі були не готовими та постійно відбувались пориви, через що біля 40% будинків міста, які обслуговує теплопостачальник, були без тепла.

Щоб швидше подати опалення, до ліквідації аварій на мережах ТЕЦ долучились співробітники міського КП «Миколаївоблтеплоенерго». Спільними зусиллями вдалося врегулювати ситуацію.

Крім того і в ТЕЦ, і в ОКП заявляли про невідповідну підготовку до прийому тепла керуючими компаніями, ОСББ та ЖЕКами.

Медаль «За оборону Миколаєва»

У травні 2023 року Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич підписав розпорядження про заснування Почесної відзнаки «За оборону Миколаєва».

Нею нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України, працівники правоохоронних органів, бійці сил територіальної оборони Збройних Сил України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, волонтери та інші особи, які провадили активну військову, громадську, благодійну і волонтерську діяльність, відважно виконували свій службовий та громадянський обов'язок під час активних бойових дій, евакуаційних заходів і надання гуманітарної допомоги мешканцям міста під час здійснення військової агресії російської федерації проти України.

Перше нагородження відбулося 1 жовтня, у День захисників і захисниць України.

Програма видачі сертифікатів на придбання квартир військовим

Цього року в Миколаєві запровадили унікальну програму придбання квартир для військових, які служать у частинах Миколаївського гарнізону. Її розробили спільно з нашими захисниками, щоб максимально врахувати їхні потреби.

Із бюджету міста на цю програму спрямовано 224 млн грн. Цю суму розподілили на всі військові частини - відповідно до того, скільки коштів у вигляді податків вони сплатили до місцевого бюджету. Кандидатів на отримання житла подавали командири бригад, список затверджував керівник гарнізону. Цього року грошові компенсації на купівлю житла з міського бюджету отримав 131 захисник.

Крім того, для придбання квартир військовослужбовцям місто залучило і державну субвенцію в розмірі 149 млн грн. За ці кошти було придбано 68 квартир.

Таким чином, у Миколаєві у 2023 році власне житло отримали 199 захисників.

Обстріли міста

У 2023 році Миколаїв, на щастя, менше чув звуки вибухів, ніж у 2022-му. Але все ж без обстрілів не обійшлось.

В ніч на 27 квітня Миколаїв після кількамісячної тиші знову був атакований російськими ракетами типу «Калібр». Чотири ракети вдарили по двох районах міста, включаючи історичний центр. Було пошкоджено адміралтейство — пам'ятник архітектури. А також адміністрація Центрального району, вікна будівельного технікуму, суду. Але найзначніших руйнувань зазнали будинки приватного сектору, від одного з них залишилась лише яма. Також постраждала п'ятиповерхівка.

В ніч на 17 травня армія рф поцілила по будівлі торгівельного центру у одному з районів міста. Вибухом біло зруйновано частину будівлі, постраждали припарковані автівки, а деякі з них вщент знищені. Вибуховою хвилею пошкоджено й будівлю автосалона та станції технічного обслуговування автомобілів.

В ніч на 20 липня російська ракета влучила в будинок по вулиці Адміральській, 32. Пошукові роботи тривали майже добу. Внаслідок атаки загинуло літнє подружжя. Ще 19 осіб – постраждали, серед них пʼять дітей.

Зазнавало обстрілів місто і восени 2023 року — вони були на околицях. Крім того часто лунають новини про збиття ворожих БпЛА «Shahed-131/136» на території області.

Підрив ГЕС

Вранці 6 червня стало відомо, що російськими окупаційними військами було здійснено підрив Каховської ГЕС. Через це рівень води в річках Херсонської та Миколаївської областей почав стрімко підвищуватись. На Херсонщині наслідки були відчутніші та масштабніші, але і Миколаївщина також мала збитки від цієї катастрофи. На жаль, не обійшлось і без жертв: 29 людей загинуло в Херсонській області і два — в Миколаївській.

На Миколаївщині було підтоплено 31 населений пункт, з них 20 - у Баштанському, 11 - у Миколаївському районах. Деякі села області перетворились на острови і були відрізані від суходолу.

Сума прямих збитків, спричинених підривом Каховської ГЕС, складає щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості.

У Миколаєві водою було затоплено яхт-клуб, Намив та інші прибережні райони. Їх укріплювали піском, щоб вода не йшла далі.

Пізніше стало відомо, що через наслідки підриву ГЕС на Миколаївщині рівень кишкової палички в річках було значно перевищено, через що було заборонено купатись та продавати рибу, виловлену в цих водоймах.

За кілька днів після піку рівень води в річках області почав знижуватися й поступово прийшов в норму.

Мешканці районів області, що найбільше постраждали, могли отримати від держави компенсацію за втрату урожаю через його затоплення.