Поліцейський офіцер громади: на Миколаївщині до проєкту долучаються нові населені пункти

Поліцейський офіцер громади: на Миколаївщині до проєкту долучаються нові населені пункти

У Миколаївській області станом на 10 березня поліцейські офіцери громади працюють у 16 громадах. Попри війну проєкт розвивається. Ще 15 офіцерів завершили навчання і розпочинатимуть роботу в населених пунктах області. Загалом у проєкті бере участь 28 громад.

Про це кореспондентам Суспільного розповів начальник сектору взаємодії з громадами Управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції у Миколаївській області Олександр Козловець.

Розширення програми у регіоні

За словами Олександра Козловця, загалом в області вже працюють 20 офіцерів громад. 15 офіцерів, які закінчили навчання, виконуватимуть обов'язки як в громадах, що вже брали участь у проєкті, так і в тих, що вперше долучились.

"Відкриття поліцейських станцій планується у громадах різних районів області, де й працюватимуть офіцери: Баштанська, Новобузька, Чорноморська, Радсадівська, Врадіївська, Мигіївська. Збільшили кількість поліцейських у громадах, що вже у проєкті, наприклад, Кривоозерська, Шевченківська громади: поліцейські, напочатку працюватимуть з офіцерами громади, що вже діють, а вже після призначення будуть повноцінно виконувати обов'язки на закріплених за ними дільницях", — говорить Олександр Козловець.

Станом на 10 березня на території області діє 22 постійні поліцейські станції, із них дві були відкриті вже цьогоріч, незабаром плануємо відкриття 12 станцій, це саме для тих поліцейських, що закінчили навчальний курс.

"Є напрацювання з громадами щодо відкриття загалом 38 нових поліцейських станцій по області. Співпрацюємо з деокупованими громадами, адже нагально постає проблема поліцейської присутності саме на цих територіях", — зазначив начальник сектору взаємодії з громадами ГУ НП у Миколаївській області.

Правоохоронець каже, що до проєкту "Поліцейський офіцер громади" буде долучена Миколаївська міська тергромада. Перші станції відкриють у чотирьох мікрорайонах Миколаєва.

Забезпечують автомобілями поліцейських офіцерів як за гроші територіальних громад, так і Нацполіції, міжнародних партнерів, каже Олександр Козловець.

Кількість офіцерів громади залежить від кількості жителів. Один офіцер обслуговує територію, що не перевищує шість тисяч людей у сільській місцевості або сім тисяч людей у містах.

"Відібрали чотирьох поліціянтів на навчання, вони будуть обслуговувати територію Веселинівської та Новобузької тергромад. Також триває конкурсний відбір ще на десять посад поліцейських офіцерів громад, а саме Веснянська, Коблівська, Мішково-Погорілівська, Новомар'ївська, Костянтинівська та Баштанська громади. Ми працюємо і з іншими громадами, аби долучити їх до проєкту і поширити напрацювання на всю область", — додає Олександр Козловець.

Серед тих громад Миколаївщини, де запрацюють поліцейські офіцери, Радсадівська територіальна громада. Її населення — майже п'ять тисяч людей, шість неселених пунктів. Голова громади Юрій Піньковий розповів, що приміщення і обладнання, необхідне для роботи офіцера, підготували протягом року.

"По-перше, це профілактика, адже чим більше працюєш над профілактикою, тим менше рівень злочинності. По-друге, він буде постійно перебувати на території громади, а не просто за викликом приїжджати і усувати наслідки. Я впевнений в тому, що ситуація покращиться", — говорить голова Радсадівської ОТГ.

Деталі роботи офіцера у громаді

Вісім населених пунктів в зоні відповідальності Володимира Чебанова, який працює поліцейським офіцером в Олександрійській громаді з першого травня 2023 року. Каже, правопорушень переважно з безпеки дорожнього руху, адже через територію громади пролягає траса міжнародного значення.

"У громаді реалізовуються безпекові проєкти. Один з них — установка камер відеоспостереження для запобігання адміністративних та кримінальних правопорушень. Для мешканців співпраця постійна на засадах партнерства, наприклад, прийом громадян на поліцейській станції, це й зустрічі, збори", — говорить Володимир Чебанов.

Також поліцейський звітує перед людьми, надає допомогу сім'ям, які опинились у складних життєвих обставинах, додає правоохоронець.

"Це і робота зі Службою у справах дітей, соціального захисту тощо. Відбувається й індивідуальна робота, як то відвідування та перевірка сімейних кривдників, раніше засуджених осіб, роз'яснюю законодавство для запобігання провопорушень", — говорить Володимир Чебанов.