Модернізація й відновлення будинків Миколаєва: в Центрі енергоефективності розповіли про програми для ОСББ

Модернізація й відновлення будинків Миколаєва: в Центрі енергоефективності розповіли про програми для ОСББ

У Миколаєві продовжується робота щодо модернізації будинків, а також розвитку бюджетного та житлового фонду за рахунок залучення інвестиційного капіталу. Про те, які програми діють в місті, під час брифінгу розповіла заступниця директора КУ «Центр енергоефективності м. Миколаєва» Валентина Іщенко.

За її словами наразі у Миколаєві діє дві програми від «Фонду енергоефективності» — «Енергодім» та «Віднови дім». Також існує місцева підтримка ОСББ — програма «Теплий Миколаїв».

По програмі «Віднови дім» передбачається ремонт всього будинку: фасаду, вікон, лоджій, заміна віконних блоків в місцях загального користування, тамбурних та вхідних дверей, ремонт даху, систем опалення, водопостачання. У ній можуть брати участь лише ОСББ, але не можуть скористатися будинки, які мають капітальні пошкодження несучих конструкцій. За правилами, проєктна документація не підлягає відшкодуванню — її ОСББ роблять власним коштом. Сума компенсації становить 100%, але є обмеження — на один будинок не більше 7,5 млн грн. Як показує практика, цих грошей достатньо для проведення робіт.

Зараз по цій програмі в Миколаєві подано 107 заявок. Все більше ОСББ беруть участь, особливо після новин фонду про те, що вона діятиме лише до кінця року. На сьогодні в місто за програмою «Віднови дім» безпосередньо «Центром енергоефективності» було залучено більше 30 млн грн грантових коштів на відбудову житлового сектору.

«Тільки вчора ми були на двох об'єктах, які вже завершують роботи. За даною програмою один з будинків відремонтував повністю дах, була заміна віконних блоків, лоджій, вікон в місцях загального користування, а також тамбурних та вхідних дверей. Крім того є ОСББ, які повністю замінили трубопровід в місцях загального користування, що дає можливість їм не витрачати власних коштів, оскільки за програмою вони отримують 100% компенсації будівельних робіт», - проінформувала Валентина Іщенко.

По програмі «Енергодім» в Миколаєві наразі в роботі 23 ОСББ.

Основні види робіт за цією програмою: встановлення ІТП, заміна та теплоізоляція трубопроводів, гідравлічне балансування систем опалення, заміна або ремонт віконних блоків в місцях загального користування, а також заміна або ремонт зовнішніх дверей. З квітня очікується оновлення та розширення пакету.

За програмою Фонд енергоефективності компенсує 40% робіт та ще 30% - місцевий бюджет. Тобто загалом ОСББ може отримати компенсацію в 70% від вартості робіт. До того ж ця програма не потребує проєктної документації: необхідний лише енергетичний сертифікат, за який також передбачена компенсація від Фонду енергоефективності в 15 тисяч гривень. На цей рік по програмі підтримки ОСББ «Теплий Миколаїв» в рамках програми «Енергодім» в бюджеті міста закладено 6 млн грн.

Як зазначають в Центрі енергоефективності, на програму є попит. Так, у 2023 році компенсацію отримали 12 ОСББ на загальну суму більше 5,5 млн грн.

«Оскільки ми були лідерами по цій програмі, у нас є повністю модернізовані будинки, взірцеві, які зробили теплоізоляцію і мають велику економію. Ми чуємо зворотній зв'язок від мешканців — вони бачать, що програми діють, це відображається на сумах в платіжках: від встановлення ІТП, що дає мінус 20%, до повністю енергомодернізації, коли економія сягає 50%. Це суттєва різниця», - говорить пані Валентина.

Наразі очікується завершення опалювального сезону, щоб розпочати роботи з модернізації чергових будинків Миколаєва.