Природа Миколаївщини потерпає від наслідків війни

Природа Миколаївщини потерпає від наслідків війни

Від початку війни на території тимчасово окупованої Кінбурнської коси зафіксовано близько 180 лісових пожеж. Чимало з них сталося внаслідок бойових дій. Про це повідомила начальниця обласного управління екології Олександра Єфименко.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «МАРТ».

Внаслідок російсько-української війни на Миколаївщині у зоні бойових дій опинились 79 обʼєктів природно-заповідного фонду регіону. Такі дані озвучила начальниця управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА Олександра Єфименко. За її словами, в зоні бойового зіткнення та окупації перебувало 16 таких обʼєктів.

- Територіям та об’єктам природо-заповідного фонду було нанесено шкоду внаслідок обстрілу, мінування, пожеж, пересування важкої техніки, порушення ґрунтового покриву, знищення представників тваринного і рослинного світу та підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. На території Кінбурнського півострова, за інформацією філії «Миколаївського лісового господарства», було підтоплено 2000 га. З них Кінбурнське лісництво – 600 га і Василівське лісництво – 1400 га, – зазначила начальниця обласного управління екології, Олександра Єфрименко.

З лютого 2022 року на Миколаївщині через бойові дії також фіксувалися численні лісові пожежі. Серед них чимало сталося на території тимчасово окупованої Кінбурнської коси.

- Зараз ми не можемо повною мірою моніторити цю ситуацію, тільки спостерігати та за допомогою супутникових знімків Sentinel намагатися відраховувати ті величезні шкоди, які завдаються зараз довкіллю. На території Кінбурнського півострова було зафіксовано 180 пожеж, які вразили 6 тис. га. Значна частина пожеж носила повторний характер, – додала вона.

Ще однією важливою проблемою для Миколаївщини залишалися місця тимчасового зберігання відходів від руйнувань. Торік обласне управління екології визначило 5 таких локацій по всьому регіону.

- Мова йде про відходи від руйнувань, які накопичуються внаслідок військової агресії. Ці відходи складаються з бетону, цегли, пластикових труб водопостачання водовідведення, уламків та склопакетів. У минулому році по п’яти громадах ми зробили розпорядження щодо визначення місця, куди ці відходи повинні складатися. І продовжуємо у цьому році цю роботу. Зараз ще поступила Шевченківська громада, – розповіла посадовиця.

На противагу цьому у Миколаївській області триває боротьба з несанкціонованими сміттєзвалищами. Інформацію про кількість таких обʼєктів та їх ліквідацію відомство отримує безпосередньо від громад.

- Ми бачимо, що громади добре самі з цим справляються і вже 94% цих несанкціонованих сміттєзвалищ ліквідовано. Це дуже високий показник по вжитих заходах з очищення території від побутових відходів. – повідомила Олександра Єфрименко.

Такі заходи спрямовані на те, аби протидіяти забрудненню нашого регіону, адже природа Миколаївщини і так отримала значні збитки внаслідок війни.