У Миколаєві фіксують збільшення випадків інсультів

У Миколаєві фіксують збільшення випадків інсультів

У Миколаєві за 2023 рік кількість інсультів збільшилась на 376 випадків. Всього їх зафіксовано 2156.

Про це повідомила начальниця управління охорони здоров'я Миколаївської міськради Ірина Шамрай в ефірі програми «Діалог» на ТРК «МАРТ».

Ірина Валентинівна зазначає, що цю статистику не можна порівнювати з довоєнною, адже тоді і кількість населення була іншою, і тривожність, на фоні якої виникають інсульти, - тим паче.

Але, додає начальниця управління, вимоги НСЗУ до лікування таких випадків, незважаючи на війну, підвищуються. Пакети по інсультам укладено в першій, четвертій та п'ятій міських лікарнях, а також в ЛШМД. Там було проведено 126 тромболізісів — це дуже дороговартісна процедура, яка проводиться пацієнту, коли він поступає в межах терапевничного вікна — тобто, протягом трьох-максимум чотирьох годин з моменту розвитку симптомів. В усіх випадках послуга була надана безкоштовно. Серед пацієнтів, кому була проведена ця процедура, були і військові.

Що стосується випадків гострого інфаркту, в 2022 році їх було 515, у минулому 2023 році — 640. Якщо пацієнт потрапляє вчасно, шансів надати допомогу йому більше, каже Шамрай. Тому з симптомами підвищеного тиску слід звернутися до сімейного лікаря, пройти лікування, що дозволить уникнути таких важких ускладнень, як інсульти та інфаркти.