Миколаївці досліджували ідентичність нашого краю через острів Березань, античне місто Ольвія та Кінбурнську косу

Миколаївці досліджували ідентичність нашого краю через острів Березань, античне місто Ольвія та Кінбурнську косу

Березань. Ольвія. Кінбурн. Ці неймовірні місця нашої Миколаївщини вражають та надихають своєю історією. Ще у середині VІІ століття до нашої ери ці південні землі почали заселяти греки. Це не дивує, адже неможливо не закохатися у ці неймовірний місця. Навіть сьогодні вони незмінно варті того, щоб долати сотні кілометрів шляху, щоб поринути в їх історію та насолодитись красою цих місць.

Цього разу миколаївці досліджували ідентичність нашого краю через острів Березань, античне місто Ольвія та Кінбурнську косу в рамках проєкту «Ідентичність Миколаївщини: минуле, сучасне і майбутнє». У стінах обласної універсальної наукової бібліотеки гості вечора поринули в історичну мандрівку цими місцями, зустрілися з легендами та культурою величної спадщини нашого краю.

Що цікавого дізналися?

На острові Березань знаходився стародавній Борисфен – найдавніше античне місто у Північному Причорномор'ї. Воно є навіть старішим за добре відому Ольвію.

Ольвія у перекладі з грецької означає «щаслива». У V ст. до н.е. місто відвідав відомий грецький історик Геродот. Прочитати про Ольвію можна в його багатотомній книзі «Історія».

Кінбурнська коса часто згадується в грецьких легендах. Згідно однієї, саме тут відбулася морська битва, в якій Ахілл здобув перемогу. На честь цієї грандіозної події він влаштував на косі перші атлетичні ігри.

Організатори дякують спікерам заходу: керівнику археологічної експедиції на острові Березань та капітану ЗСУ Олександру Смирнову, археологу та старшому науковому співробітнику науково-методичного відділу дослідження об’єктів культурної спадщини Миколаївського обласного краєзнавчого музею Івану Снитко, провідному співробітнику музею Наталії Гаркуші, завідувачу експозиційним відділом музею Наталі Софієнко, старшому науковому співробітнику музею Марині Чепкасовій.