Миколаївцям відкрили захопливий світ таврійського розпису

Миколаївцям відкрили захопливий світ таврійського розпису

У Миколаєві відбувся черговий захід із циклу «Ідентичність Миколаївщини: минуле, сучасне і майбутнє». Він мав назву «Таврійський розпис у контексті війни: про безмежну любов та вічні цінності».

В межах заходу організатори презентували для миколаївців та гостей міста виставку «Таврійський розпис: життя попри війну». Увесь його символізм та красу представили 72 неймовірні роботи 22 талановитих майстринь області. Це найбільша виставка таврійського розпису за час війни. А експерти та партнери проєкту розповіли, звідки виникло це диво та яких значень набуло за час війни.

За цей складний період таврійський розпис став для багатьох порятунком. Адже він наповнений сенсами, які сьогодні набувають ще більш актуального значення: життя, кохання, сім’я, родина, світле майбутнє. Нинішні берегині через розпис розповідають свої історії, свої мрії та сподівання на краще майбутнє, кодуючи в мазках, швах і не лише щасливу долю. В кожній роботі — ніжні і водночас потужні сила та прагнення жити всупереч і завдяки. Символічно, що таврійський розпис зберігся саме на Кінбурні, який до сьогодні залишається єдиною територією на Миколаївщині, яка поки що знаходиться під окупацією.

Цікаво було дізнатися, що:

  • миколаївська ліцеїстка Поліна Підгородянська подарувала сувенір з таврійським розписом почесній спікерці представників палати США Ненсі Пелосі під час зустрічі з нею у Парижі. Це була робота художниці Любові Паранюк;
  • «Укрпошта» випустила марки та конверти у стилі таврійського розпису, щоб уся Україна могла оцінити красу синьоокої Миколаївщини;
  • на етнічному подвір'ї Миколаївського зоопарку оновили локацію «Дідова хата», розписавши її нашим унікальним декоративно-орнаментальним розписом.

Спікерами заходу виступили: заслужений працівник культури України Валентина Кривцова, майстриня з таврійського розпису Любов Паранюк, завідувачка виставковим відділом Миколаївського обласного краєзнавчого музею Світлана Романенко та менеджерка проєктів регіонального брендування та соціального підприємства громадської організації «Центр навчання і освіти дорослих «Південь» Руслана Сікаленко.

Експозиція чекатиме на гостей у виставковій залі Чорноморського національного університету імені Петра Могили до 15 квітня. Відвідати її можна у будні дні, з 10:00 до 15:00.

Особливо організатори відзначили майстринь ГО «КМА «Арт-спокуса» та випускників навчальних курсів ГО «ЦНОД «Південь», які надали свої роботи для виставки.

Проєкт «Ідентичність Миколаївщини: минуле, сучасне і майбутнє» реалізується ГО «Центр навчання та освіти дорослих «Південь» за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)» та у партнерстві з управлінням з питань туризму та курортів Миколаївської ОВА, Миколаївським обласним краєзнавчим музеєм, Миколаївським музеєм суднобудування і флоту та ТРК «МАРТ».