Торгували наркотиками, зброєю та вибухівкою – на Миколаївщині перекрили міжрегіональний канал збуту

Торгували наркотиками, зброєю та вибухівкою – на Миколаївщині перекрили міжрегіональний канал збуту

Масштабну спецоперацію із викриття та припинення діяльності злочинного угруповання провели оперативники управління боротьби з наркозлочинами обласного главку поліції спільно із слідчими та оперуповноваженими Первомайського районного відділу поліції, а також за участі слідчих слідчого управління, оперативників управління карного розшуку, фахівців кримінального аналізу, вибухотехніків поліції та кінологів за силової підтримки спецпризначенців, під процесуальним керівництвом Первомайської окружної прокуратури. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Миколаївської області.

У ході оперативних та слідчо-розшукових заходів поліцейські встановили, що 41-річний мешканець Первомайського району організував незаконний бізнес, залучивши до своєї злочинної діяльності ще чотирьох знайомих віком від 28 до 35 років. Разом чоловіки налагодили схему збуту наркотичних засобів, зброї і вибухових пристроїв по усій території країни.

Так, організатор отримував озброєння і партії наркотичних засобів і психотропних речовин, які фасував, та у подальшому передавав членам угруповання для подальшого збуту.

У ході проведення низки обшуків, у тому числі і за місцями мешкання фігурантів та у їхніх автомобілях, правоохоронці виявили та вилучили понад 4,2 кілограми готового до вживання канабісу, 50 грамів амфетаміну, 120 грамів Альфа PVP, колби та пластикові ємності з невстановленими речовинами, 44 гранати Ф-1 та 1 граната РДГ 5 із запалами, 48 запалів до ручних гранат (УЗРГМ), 265 набоїв різного калібру, ручні протитанкові гранатомети, рушниці, пістолети різних марок та штик ножі, мобільні телефони, сім-картки, планшети, банківські картки, флеш-накопичувачі, грошові кошти в сумі понад 270 тисяч гривень, майже 4000 доларів США, понад 3600 Євро та більше 700 крон, пакувальний матеріал, вакуматор, вакумні пакети, накладні та чеки відправок, чорнові записи та інші речові докази злочинної діяльності угруповання.

Організатора та двох його спільників 31-го і 35-ти років слідчі затримали у порядку ст. 208 КПК України.

За узгодженням із прокуратурою усім п’ятьом членам угруповання слідчі повідомили про підозру за ч. 2 ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України – незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 263 КК України, а саме зберігання, придбання, збут вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Відповідно до санкції статті зловмисникам загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нині суд обрав організатору угрупування та трьом його посібникам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці, відносно п’ятого фігуранта обрано домашній арешт на той самий строк.

Після проведення усіх необхідних експертиз вирішуватиметься питання щодо надання додаткових кваліфікацій діям кожного з учасників угруповання та перекваліфікації даного злочину на більш тяжкий.

Наразі правоохоронці встановлюють канали надходження до організатора наркотичних засобів і психотропних речовин та озброєння.

Досудове розслідування триває.