Ветерани Миколаївщини та члени їх родин отримали психологічну підтримку завдяки іпотерапії та каністерапії

Ветерани Миколаївщини та члени їх родин отримали психологічну підтримку завдяки іпотерапії та каністерапії

Для ветеранів Миколаївської області та членів їхніх родин в рамках програми психологічної підтримки відбулась поїздка до кінно-спортивного клубу «Золота підкова».

Захід відбувся за сприяння Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та за підтримки міжнародних компаній «Mission East» й «Нео-Еко Україна».

Саме військовослужбовці та ветерани зараз найбільше потребують медичної та психологічної реабілітації, адже їх фізичний та психічний стан щодня піддається неабияким випробуванням. Одним з інструментів у їх відновлені є іпотерапія та каністерапія. Оскільки це не просто розвага чи буденне для спілкування із тваринами, а взаємодія людини зі спеціально навченими кіньми та собаками. 

Так, в рамках заходу відбулась екскурсія комплексом, уроки верхової їзди та уроки дресирування собак. Також всі мали можливість поспілкуватися з мешканцями «Золотої підкови», де, до речі, велика кількість тварин та птахів, врятованих з Херсонщини.

«Поруч з цими благородними тваринами отримуєш позитивні емоції. У них є певний зв’язок з людьми, коли не треба слів. Вони й так все відчувають», – поділився враженнями після програми іпотерапії ветеран Вадим.

У заході також взяли участь радниця патронатної служби начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Неллі Яровенко, регіональна координаторка в Миколаївській області «Ти Як?» Руслана Омелянчук та представники «Mission East» й «Нео-Еко Україна».

За словами Неллі Яровенко, наразі важливо підтримувати не тільки ветеранів, а і їх родини. 

Зі свого боку Руслана Омелянчук додала, що ветерани – це люди які мають особливий досвід. Ми як суспільство маємо зробити так, щоб вони повертались до нормального життя. 

Зазначимо, що впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України експертного партнерства та підтримки World Health Organization Ukraine.