На Миколаївщині запрацював центр для стаціонарної роботи Ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Миколаївщині запрацював центр для стаціонарної роботи Ради з питань внутрішньо переміщених осіб

У пʼятницю, 5 квітня, на Миколаївщині відкрили центр для стаціонарної роботи Ради внутрішньо переміщених осіб при Миколаївській обласній військовій адміністрації.

Задля підвищення ефективності та зручності проведення спільних зустрічей учасників ради центр оснащений усім необхідним сучасним обладнанням.

Від Миколаївської ОВА у відкритті центру взяли участь заступник начальника ОВА Олександр Трайтлі та директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Оксана Єльчієва.

У межах події Олександр Трайтлі зазначив, що відкриття центру надає змогу робити спільні наради, робочі зустрічі та виїзні засідання з ВПО значно доступніше та простіше. Адже, крім обласної Ради з питань ВПО, такі ради утворено при чотирьох районних військових адміністраціях та 52 громадах області. Таким чином, центр забезпечує тісну взаємодію на всіх рівнях комунікації з ВПО.

«Наразі, рішеннями, прийнятими на засіданнях ради, вже затверджено поточний план роботи ради на 2024 рік, а також стратегічний план – на 2024-2025 роки. Окрім того, затверджена Комплексна програма реалізації регіональної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року в Миколаївській області», – сказав він.

Зі своєї сторони, голова Ради з питань ВПО при Миколаївській ОВА Альона Каптан нагадала присутнім про основні напрямки роботи ради: моніторинг місць тимчасового розміщення ВПО; аналіз проблемних питань ВПО, які проживають в МТП; аналіз потреб в соціальних, психологічних, юридичних, методичних послугах ВПО, що проживають в приймаючих громадах тощо.

Вона наголосила на тому, що у своїй діяльності рада співпрацює з координаційним центром підтримки цивільного населення при Миколаївській ОВА. А з метою здійснення соціального, юридичного, методичного супроводу ВПО, надання їм гуманітарної допомоги, соціально-психологічної підтримки рада взаємодіє з такими міжнародними та громадськими організаціями, як благодійний фонд «Право на захист», благодійна організація «БФ Стабілізейшен Суппорт Сервісез», Норвезька рада у справах біженців, Данська рада у справах біженців; Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA), Міжнародна організація з міграції (IOM), УВКБ ООН, БФ «Схід СОС», громадська організація «Десяте квітня».