Миколаївці, які реалізували житлові сертифікати за програмою єВідновлення, поділились досвідом

Миколаївці, які реалізували житлові сертифікати за програмою єВідновлення, поділились досвідом

У понеділок, 15 квітня, відбулася чергова комісія з розгляду питань по компенсації за зруйноване житло за державною програмою єВідновлення, повідомили в міськраді. Доєднатися до робочого процесу запросили миколаївців, які вже реалізували свій сертифікат та придбали нове житло. Це зробили для того, аби визначити, які труднощі виникали у людей в процесі оформлення угоди та на яких етапах. Врахування цього досвіду допоможе наступним миколаївцям легше і швидше пройти процедуру.

“Наш досвід унікальний: фаза активних бойових дій ще не завершена, а повертати людям житло держава вже починає. У багатьох містян взагалі немає досвіду в такій справі, тому наша задача пояснити, до кого вони можуть звернутися по допомогу і що їм робити. Для нас це теж новий досвід, ми теж вчилися. Але за останній рік у нас сформувалися високограмотні колективи, які працюють, щоб ви якнайшвидше і з меншими проблемами змогли отримати цю компенсацію. Ми попросили вас сьогодні долучитися до нашого засідання, тому що кожна ваша історія для нас важлива. Ви є прикладом тих людей, які дійсно отримали житло”, - сказав перший заступник міського голови Віталій Луков.

З моменту подання заяви в Дію і до отримання сертифікату у тих людей, в яких не було проблем з реєстром нерухомого майна, питань не виникало. Основні труднощі в оформленні угоди, за словами миколаївців, були через недосвідчених ріелторів чи нотаріусів.

“Перед угодою треба обов'язково припинити право власності. Люди цього бояться. Думають, що і там втратять, і тут нічого не отримають. Часто дзвонять мені і питають, чи правда це необхідно. Також продавці бояться ризикувати - чи дійсно їм на рахунок прийдуть гроші з сертифікату. Все інше не складно, алгоритм дій зрозумілий. На кожному кроці можна звернутися по допомогу в департамент ЖКГ чи міську раду - там завжди підкажуть. Ми були першими і на нас всі вчилися: і ріелтори, і нотаріуси”, - розповіла пані Наталя, мешканка зруйнованого російським обстрілом будинку по вул. Заводській. Вона одна з перших у Миколаєві придбала житло за сертифікатом.

На сьогодні для розгляду на комісії вже надійшло 237 заяв про призначення компенсації за знищене нерухоме майно. Розглянуто 181, по 96 заявам прийняте позитивне рішення та вже сформовано 93 житлових сертифікати.