Зруйновані війною житлові райони Миколаєва відновлюватимуть за досвідом естонських житлових асоціацій

Зруйновані війною житлові райони Миколаєва відновлюватимуть за досвідом естонських житлових асоціацій

Органи місцевого самоврядування Миколаєва, а також Харкова та Житомира планують відновити та модернізувати зруйновані війною багатоповерхові будинки, спираючись на досвід та інноваційні технології естонських квартирних товариств. Про це повідомляє Агенція розвитку Миколаєва.

«Програма розвитку потенціалу та співпраці для відновлення житла в Харкові, Миколаєві та Житомирі» дає нам гарну можливість підтримати наших довгострокових партнерів по співпраці в Україні. Тут стане в нагоді інноваційний досвід Естонії у сфері реконструкції будинків, наприклад, реконструкція зі збірних панелей на заводі», – пояснив керівник проєкту, голова правління Естонської спілки кооперативних житлових асоціацій Андрес Яадла.

Зокрема, буде розроблено щонайменше два описи процесу реконструкції багатоквартирного будинку та розробки спільної діяльності в житловому секторі в кожній проєктній зоні.

«У Миколаєві відновлення житла є пріоритетним, а саме п'яти- та дев'ятиповерхових житлових будинків. Ми робили вибір з урахуванням місцевих стандартів забудови, щоб отримати максимальну вигоду від проєкту», – пояснив головний архітектор Миколаєва Євген Поляков.

Даний проєкт функціонує з травня 2023 року по жовтень 2024 року. У результаті буде складено щонайменше два описи процесу реконструкції багатоквартирного будинку та розробки спільної діяльності в житловому секторі в кожній проєктній зоні, при розробці якого враховуватиметься естонський досвід реконструкції багатоквартирних будинків.