Литва будує підземну школу на Миколаївщині та ще в п'яти областях країни

Литва будує підземну школу на Миколаївщині та ще в п'яти областях країни

Литва будує підземні школи у шести регіонах в Україні. Це Миколаївська, Одеська, Запорізька, Сумська, Чернігівська області.

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» розповів керівник литовських програм «Co-create Future of Ukraine» Артурас Жарновскіс.

Він пояснив, що у деяких українських регіонах діти через повномасштабну війну не можуть ходити до шкіл. Це величезна проблема. А якщо пригадати ще й попередні ковідні обмеження, то виходить, що це вже четвертий шкільний рік, коли діти не ходять до шкіл.

«Уявіть собі, є четвертокласники, які фізично взагалі не були у школі. Нормальній школі, а не онлайн. Тому ми починаємо в названих регіонах будувати великі школи-бомбосховища. І це – будівництво «з нуля» в місцях, де раніше укриттів, на жаль, не було. Серед іншого, безпекові умови в таких підземних приміщеннях передбачатимуть, про всяк випадок, і антирадіаційний захист».

Пан Жарновскіс наголошує: їх мета, аби діти могли повернутися до освітнього процесу з безпосереднім спілкуванням одне з одним і з учителями. А в інших умовах такі приміщення-бомбосховища можна буде використовувати по-різному: для спортивних, культурних занять, будь-якого дозвілля в позаурочний час. Він сподівається, що закінчити це будівництво зможуть вже цього року.

Якщо цей технічний проєкт «Школа майбутнього для України» буде успішним, то подумають про його розширення на інші будівлі: садки, лікарні та окремі конкурси для них.


Фото ілюстративне