Зниження ризику корупції: посол Данії розповів, як над цим працюють в Миколаєві

Зниження ризику корупції: посол Данії розповів, як над цим працюють в Миколаєві

В українських партнерів голосно звучать питання щодо підзвітності грошей, які вони дають нашій країні. На якому рівні знаходиться антикорупційна робота у співпраці Данії та Миколаївщини, в інтерв'ю РБК-Україна розповів посол Данії у Києві Оле Егберг Міккельсен.

«Це справді питання номер один, яке я отримую, коли до мене приїжджають делегації, бо, з одного боку, є сильна підтримка України. З іншого боку, є занепокоєння, страх, що, можливо, буде відсутність підзвітності, буде корупція та ще щось. Тому ми дуже свідомо ставимося до зниження ризику корупції в нашій підтримці».

Пан посол наголошує, що усі закупівлі, які Данія робить у Миколаєві, здійснюються не на місці. Жодних місцевих закупівель немає, все здійснюється через міжнародні організації, насамперед закупівельне агентство системи ООН. І це один із способів зниження ризику корупції.

«Ми стежимо за тим, що відбувається. Саме тому у нас є офіс у Миколаєві. Данія також реалізує Європейську антикорупційну ініціативу, яка, по суті, створила антикорупційні інституції. Також існує партнерство з деякими муніципалітетами, вони називаються «містами доброчесності», одне з них – Миколаїв, тому їм доводиться відповідати жорстким вимогам щодо зниження ризику корупції. Так що це проблема, це те, що займає дуже важливе місце на порядку денному. І добре те, що ми знаємо, що наші українські партнери знають про це так само, як і ми, і я відчуваю тверде зобов'язання у Миколаєві, в Україні загалом забезпечити, щоб усе робилося таким чином, щоб не ставити під загрозу чесність».

Оле Егберг Міккельсен додає, що не можна знизити ризик на 100%, але можна багато зробити, тому що подібні фактори сильно впливають на громадську думку.