Діти з Миколаївщини розповіли у подкасті про своє повсякдення та мрії на тлі повномасштабної війни

Діти з Миколаївщини розповіли у подкасті про своє повсякдення та мрії на тлі повномасштабної війни

Благодійний проєкт Behind Blue Eyes випустив подкаст з розмовами дітей з прифронтових і деокупованих сіл України про їхнє повсякдення та мрії — The Blue Eyes Podcast. Героями двох епізодів стали 10-13-річні діти з селищ Миколаївської області. 

Більш як два роки проєкт Behind Blue Eyes подорожує деокупованими та прифронтовими селами України, щоб познайомитися з місцевими дітьми, показати їм як фотографувати світ навколо на одноразові плівкові камери та здійснює їхні бажання у винагороду за цю творчість. За час роботи проєкту Behind Blue Eyes відвідав 19 селищ, діти зробили майже 3,5 тис. фото на плівку, команда здійснила більш як 200 бажань з дитячих вішлістів. Саме у подорожах з’явилася ідея брати інтерв’ю у дітей, аби їхній досвід, переживання та мрії не залишилися за кадром і були почутими. Тож впродовж експедицій Херсонською, Миколаївською, Запорізькою у 2023 року було записано The Blue Eyed Podcast. У подкасті діти розповідають про те, чим найбільше люблять і не люблять займатися, розмірковують про те, що б вони змінили в школі, чого бракує цьому світу, про що мріють і яким бачать майбутнє. 

Для першого сезону подкасту два епізоди були записані наприкінці листопада 2023 року у селах Лупареве, Трудолюбівка, Першотравневе, Нововасилівка (входять до Снігурівської міської громади) Миколаївської області. Село Лупареве хоча й знаходиться біля затоки, по суті воно прифронтове, адже по той бік берега окуповані території, звідки час від часу лунає артилерія. Як і зазвичай, подкаст записувався в різних локаціях та за різних умов: у фургоні Behind Blue Eyes, в гостях одного з героїв проєкту, в школі, де не було світла через відключення тощо. У Снігурівці ж розмови записувалися здебільшого у шкільному сховищі, адже одразу після зустрічі з дітлахами, оголосили ракетну небезпеку. 

Епізоди з Миколаївщини виділяються серед решти темами про рідну мову та про дім. Одинадцятирічна Мілана з села Лупареве розповіла “зараз у війні я стараюся більше переходити на українську мову, бо я хочу розмовляти своєю рідною мовою, а не російською, яка вбиває людей. У мене воює дядя на війні, і він розмовляє українською, і я хочу якось його підтримувати”. Питання рідного дому важливе і складне для мешканців Снігурівки, оскільки багатьом довелося покинути село на час окупації, хтось переживав її тут, а до когось лихо торкнулося після катастрофи на Каховській ГЕС.

“Спочату я переживала окупацію, потім начало топити – це дуже грусно. Просто спочатку ми радувалися,... а потім за одну ніч прийшла вода на пів города, потім за день вона вже була у нас в дворі. Я це все бачила. Ми тоді збирали речі, їхали, просто як після окупації. Я більше не хотіла покидати будівлю свою, і знову уїжджати з дому. Я навіть думала і боялася, що вода не уйде”, — розповіла Поліна (10 р.). 

На філософські питання про те, для чого ніколи не пізно і чого бракує цьому світу Мілана (11 р. с. Лупареве) відповіла, що “чесності мабуть що, і справедливості, тому що деякі люди, які живуть в Україні підтримують росію”, адже знає про такі випадки у своєму селі. А Микита (11 р., с. Лупареве) впевнений, що світу бракує щастя: “тому що в нас почались доволі часто війни, і я хочу, щоб війни ці прекратилися на дуже довгий час”. На думку дітей ніколи не пізно йти до своєї мрії, робити помилки, подорожувати, збиратися з друзями чи родиною, а ще — бути дитиною.

Традиційними для The Blue Eyed Podcast є питання про майбутнє та мрії. Микита (11 р., с. Лупареве) у першу чергу уявляє майбутнє свого квітучого села, де з’являться багато визначних місць, які приваблюватимуть туристів, а ще — пам’ятників про війну, як нагадування про те, як захищали це село. Десятирічна Поліна з с. Нововасилівка планує навчатися на дизайнера інтер’єрів, Настя (10 р., Снігурівка) хотіла б поїхати в Дубаї, а Василіса (10 р., Снігурівка) вже уявляє життя в своєму улюбленому місті — Одесі. Мрія ж в дітей на всіх одна, аби скоріше закінчилася війна.

The Blue Eyed Podcast доступний на платформах Spotify, Apple Podcast, Megogo, YouTube, Google Podcast