Миколаїв має стати центром блакитної економіки України

Миколаїв має стати центром блакитної економіки України

Учасники конференції "BLUE SUMMIT: стратегічне відновлення Миколаєва через сталий розвиток та блакитну економіку" одноголосно вважають, що Миколаїв має стати центром розвитку блакитної економіки в Україні.

Про це повідомили під час заходу, який днями відбувся у Миколаєві, повідомляють організатори.

Представники місцевої влади, бізнесу, експертної громадськості та академічного середовища, разом з національними та міжнародними експертами, обговорили стратегію розвитку міста, важливість впровадження нових європейських підходів до сталого розвитку та збереження водних ресурсів, а також виклики, які ставить перед собою освіта у цьому контексті.

Артем Ващиленко, голова Української Асоціації Центрів Підтримки Бізнесу та керівник проєктів "Портфоліо Миколаєва", підкреслив необхідність будувати економіку міста, враховуючи сучасні та актуальні тренди. Він зазначив, що напрями блакитної економіки вже є пріоритетними у міській стратегії розвитку.

Родін Генофф, міжнародний експерт ПРООН в блакитній економіці, закликав підприємців переходити до роботи за принципами блакитної економіки, що передбачає роботизацію, диджиталізацію виробництв задля безпеки навколишнього середовища. 

Про роль академічної спільноти у розвитку блакитної економіки в Чорноморському регіоні говорив професор Іден Мамут, генеральний секретар Мережі Чорноморських університетів.

Миколаїв має фокусуватись на розвитку річок і малого судноплавства, відновленні і модернізації суднобудування, створенні умов для реабілітації і відпочинку людей біля водойм, пропагувати блакитну економіку і дбайливе ставлення до природи із малечку.

Це лише кілька напрямів, які є пріоритетними для Миколаївської області на думку учасників панельної дискусії «Блакитна економіка: виклики та можливості для України». Своїм баченням перспектив поділилися Артем Ващиленко, Юрій Жуков, голова ТОВ «Сі-Джоб Миколаїв», Микола Петрушенко, доктор економічних наук, представник НАН України, Тетяна Чичкалюк, віцепрезидентка Національної туристичної організації України. Модерував панель Олександр Юрчак, гендиректор Асоціації підприємств промислової автоматизації України, координатор руху 4.0, засновник Українського Кластерного Альянсу.

Згідно з Ольгою Раку, керівницею проєкту "Посилення спроможності до популяризації та підтримки розвитку блакитної та зеленої економіки в Миколаєві", популяризація концепції блакитної економіки та залучення молоді є важливими кроками у реалізації стратегії сталого розвитку.

Тож, яскравою подією саміту стало нагородження Миколаївським міським головою Олександром Сенкєвичем переможців конкурсу дитячої творчості «EGDBE» (THE EUROPEAN GREEN DEAL AND BLUE ECONOMY).

Публікацію створено ГО «Кінбурн». Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Кінбурн» та ініціативи «Мери за економічне зростання» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Королівства Данія.