Співпраця піротехніків ДСНС: як сусідні регіони допомагають розміновувати Миколаївщину

Співпраця піротехніків ДСНС: як сусідні регіони допомагають розміновувати Миколаївщину

Через щільне замінування Миколаївщини, місцеві підрозділи піротехніків звертаються по допомогу до колег із сусідніх областей. Нині у регіоні працюють сапери із Запоріжжя. Спільною працею піротехніки знаходять та знищують вибухонебезпечні предмети на території Миколаївщини.

Керівник групи управління розмінувань у Миколаївській області Олексій Кожем’яка розповів Суспільному про поточну ситуацію у регіоні.

Зі слів Олексія Кожем'яки, у Миколаївській області деокуповані території найбільше потребують очищення від вибухонебезпечних предметів. Розміновують території механічно та вручну.

"І залучення інших областей нагальне, тому що є на Миколаївщині близько 100 піротехніків, і вони всі залучаються, але ж є відпустки та реабілітації".

З 15 квітня миколаївським піротехнікам допомагають колеги із Запоріжжя. Розрахунок складається з дев'яти саперів та двох машин механізованого розмінування GCS-200. Роботи тривають на території Снігурівської громади Баштанського району.

"Вони зараз працюють на фермерському господарстві біля Снігурівки, очищають поля від вибухонебезпечних предметів, кожен день дві машини виїжджають і безпосередньо працюють", — розповів Олексій.

З початку робіт на Миколаївщині цей розрахунок обстежив 38,9 га територій, виявивши та знищивши 72 вибухонебезпечних предметів, серед яких артилерійські снаряди та протипіхотні міни.

Крім Запоріжжя, до розмінування Миколаївщини долучилися підрозділи з Одеської області.

"Це піротехнічне відділення з Одеси, ще один підрозділ піротехніків та один підрозділ кінологів з мінно-пошукових робіт їхньої області".

У Миколаївській області на постійній основі працюють місцеві піротехнічні відділення.

"Це шість або сім відділень, два з них — підводні, три з механізованого розмінування, інші піротехніки на землі", — розповів керівник.

На території області, найчастіше знаходять протитанкові міни, зокрема міни ТМ-62 у пластиковому корпусі, протипіхотні міни та касетні елементи від реактивної системи залпового вогню "Ураган", розповів Олексій Кожем'яка. Також виявляються касетні осколкові елементи, споряджені самоліквідаторами, наголосив він.

Особливу увагу піротехніки приділяють деокупованій частині Снігурівського району, який потребує першочергового розмінування через високу концентрацію російських мін і боєприпасів.