На Миколаївщині жінки продовжують опановують професію трактористок

На Миколаївщині жінки продовжують опановують професію трактористок

Сім жінок різного віку та професій об'єдналися, щоб опанувати нову для себе професію трактористок. Ця ініціатива реалізується за підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та уряду Данії.

Одна з учасниць програми Олена поділилася своїм досвідом.

«Страшно тільки до моменту, поки не зрушиш з місця, а далі – нічого складного. Так і в житті – складно зробити крок назустріч новому, але коли наважишся, перед тобою відкривається інший світ. Це круто!», – каже майбутня водійка трактора.

У групі семеро жінок: Надія, Тетяна, Наталя, Вікторія, Марія, Карина та Олена. Наймолодшій з них 18 років, а найстаршій – 47. Хтось водить маршрутку і виховує трьох дітей, хтось волонтерить, а хтось розводить кіз. Та всі вони опановують нову професію трактористки на програмі для жінок за підтримки ПРООН в Україні та уряду Данії.

«Ви знаєте, що трактор важить понад 4 тонни? Просто сісти й поїхати – це одне, а сісти й обробити поле – геть інше. Та ми не жаліємося, зрозуміло, що значна частина роботи в країні тепер буде за жінками», – додає ще одна учениця програми Вікторія.

Нову професію дівчата опановують у місті Снігурівка, яке називають «аграрним краєм». До 2022 року у кожній сім’ї тут був принаймні один аграрій. Понад вісім місяців окупації, руйнування греблі Каховської ГЕС, тисячі гектарів замінованих полів і повномасштабна війна змінили цю статистику. Розміновані землі нема кому обробляти.