Як живе найбільш заміноване село на Миколаївщині

Як живе найбільш заміноване село на Миколаївщині

Жодної душі, суцільні руйнування та щільна замінованість. Це про село Безіменне на Миколаївщині. 9 місяців активних бойових дій та окупація зробили його непридатним для життя. Вже рік триває розмінування села та його околиць, але про відбудову говорити зарано.

Про це йдеться у програмі «Новини» на телеканалі «МАРТ».

Єдина вулиця і жодного цілого будинку. Дорога засіяна гільзами та снарядами. Безіменне тепер схоже на урочище, що повільно приховує наслідки війни. Але небезпека залишається. З березня по листопад 2022 року тут була арена протистояння, а восьмимісячна окупація лишила слід всюди.

Це змусило всіх жителів покинути село. Хтось виїхав у інший регіон, дехто до центру громади — Снігурівку, а решта в сусіднє село Тамарине. 57-річна Лариса згадує, що залишила Безіменне 13 серпня 2022 року, а через 5 днів в її будинок влучила авіабомба.

«Чоловік чудом вижив», – зізнається Лариса. Інший житель, Віктор, залишався в окупації понад півроку, разом ще з 30-ма односельцями. Згідно даних проєкту «DeepState», тоді Безіменне з околицями контролювали окупаційні війська 11-ї десантно-штурмової бригади РФ.

Будинок Віктора згорів під час обстрілу російськими КАБами. Родина втратила не тільки оселю, але й майже 5 гектарів землі через замінування. «Та головне, що ми зосталися живі», – каже дружина Наталя.

Людям, які втратили майно у селі, передбачена державна компенсація. У місцевій владі повідомляють, що власники 10 будинків вже отримали житлові сертифікати.

Та найбільшою ж проблемою є щільна замінованність Безіменного та його околиць. Над цим працюють ДСНС, вибухотехніки та гуманітарні організації. Керівник групи розмінування від «HALO Trust» Олександр Пономаренко визнає: обсяг роботи колосальний.

Зараз тут діють 7 груп розмінування. Демінери щодня виявляють нові вибухонебезпечні предмети. Від касетних снарядів до мін різних видів.

Навідміну від цивільних осіб. Лише у 2024 році в районі Безіменного сталося щонайменше 3 нещасні випадки. Фахівці закликають людей не намагатися потрапити сюди.

Натепер у Безіменному обстежено майже 600 тисяч квадратних метрів, і ця цифра буде зростати, констатують в «HALO Trust». З них звільнено близько 40 тисяч квадратних метрів. Тому говорити про відбудову села поки зарано.

І хоч Безіменне вже стало привидом для колишніх жителів, все ще є ті, хто вірить повернутися додому.