На Миколаївщині зменшилася кількість випадків шахрайства

На Миколаївщині зменшилася кількість випадків шахрайства

На Миколаївщині на 16% зменшилася кількість злочинів пов’язаних із шахрайством. Про це розповіли представники обласного управління Нацполіції. Вони зазначили, що більша частина таких правопорушень давно перейшла у сферу кіберзлочинів.

Про це йдеться у програмі «Новини» на телеканалі «МАРТ».

У Головному управлінні національної поліції Миколаївської області повідомили, що з початку 2024 року було зареєстровано 1 тисяча 957 правопорушень, що на 16 відсотків менше порівняно з минулим роком.

- За 8 місяців поточного року слідчими повідомлено про підозру у 605 кримінальних правопорушеннях, у минулому році – 347. При зменшенні кількості правопорушень збільшується відсоток розкриття. Всі поліцейські Миколаївщини працюють задля розкриття злочинів та, за можливості, відшкодування збитків потерпілим, – начальник організаційно-методичного відділу слідчого управління нацполіції Миколаївщини Ігор Кучерук.

При цьому 842 випадки шахрайства скоєні з використанням інформаційних технологій. Це понад 70 відсотків від загальної кількості.

- За аналогічний період минулого року таких випадків було зареєстровано 1 247 випадків, або ж 81% від загальної кількості. Найбільш популярними видами таких злочинів є заволодіння грошима під виглядом допомоги у соціальних мережах – їх 368, – додав посадовець.

Основною проблемою у розкритті кіберзлочинів є те, що часто вони мають міжрегіональний характер.

- Злочинець з одного регіону України може ошукати безліч осіб, які знаходяться в інших регіонах. Це ускладнює роботу, однак ми завжди йдемо від самого злочину до того, хто його вчинив, – розповіла начальниця відділу протидії кіберзлочинам нацполіції миколаївщини Ганна Забєліна.

Для убезпечення себе від кібершахраїв є ряд правил, зауважують в поліції. Вони стосуються як активних, так і пасивних користувачів соцмереж.

Поліцейські закликають громадян дотримуватися грамотності у мережІ. Адже завжди простіше не стати жертвою кібершахрайства, ніж потім шукати злочинця.